Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nakon Slovenije i Rumunija razmišlja o slanju tenkova u Ukrajinu - | K-013 Portal

Nakon Slovenije i Rumunija razmišlja o slanju tenkova u Ukrajinu

rusija, ukrajina, tenkovi

Nakon što je Slovenija izrazila spremnost da Ukrajini pošalje tenkove, uskoro bi isto mogla da učini i Rumunija.

Time bi se prvi put tenkovi iz regiona priključili poklonjenim oklopnjacima drugih članica NATO u okviru pomoći Kijevu za odbranu od ruske invazije.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, u nemačkim i slovenačkim medijima prvobitno je javljeno da će zvanična Ljubljana poslati tenkove T-72 Ukrajini, kao i da će zauzvrat od Nemačke dobiti tenkove i oklopna vozila iz zaliha.

Slovenija je izrazila želju za tenkovima Leopard 2 i borbenim vozilima pešadije Puma i točkašima Bokser, a Berlin je navodno izrazio spremnost da ustupi nešto starije oklopnjake Marder i Fuhs. Portal, međutim, podseća da Slovenija nema tenkove T-72 već raspolaže sa 57 tenkova M-84, jugoslovenske proizvodnje, koji predstavljaju značajno unapređeni sovjetski T-72.

"Od starijih T-55 nasleđenih od SFRJ 32 primerka je modernizovano na standard M-55S. Većina tenkova je konzervirana i smeštena u kasarni u Pivki. Slovenija danas u operativnoj upotrebi ima jednu četu M-84 sa 13 tenkova", dodaje se.

U tekstu se navodi da se deo tenkova nalazi u Združenom multinacionalnom centru za spremnost američke vojske u Nemačkoj. Tamo zajedno sa posadama već godinama učestvuju u vežbama realna obuke jedinica NATO u ulozi protivničkih snaga.

Balkanska bezbednosna mreža dodaje da bi primer Slovenije mogla da sledi i Rumunija, koja ima 28 tenkova T-72, koji bi mogli da posluže ratnim naporima Ukrajine.

"Izvori navode da je svega pet rumunskih 'sedamdesetdvojki' u operativnoj stanju, ali da bi ostali mogli da se poprave ili koriste za delove. Bukurešt je ove tenkove svojevremeno kupio od Izraela koji je do njih došao kao ratni plen nakon arapsko-izraelskog rata 1973. godine", dodaje se.

Vlada Rumunije namerava da izmeni postojeće zakone, kako bi se omogućila donacija robe iz rezervi snaga namenjenih za nacionalnu odbranu Rumunije, a u kontekstu ruske vojne invazije na Ukrajinu.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.