Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Nedeljković: Od dolaska Srpske liste sever Kosova je napustilo 25.000 Srba - | K-013 Portal

Nedeljković: Od dolaska Srpske liste sever Kosova je napustilo 25.000 Srba

dejan nedeljkovic, kosovska mitrovica

Građanski aktivista s Kosova Dejan Nedeljković izjavio je danas da je u poslednjih 11 godina sever Kosova napustilo 25.000 Srba.

Nedeljković je agenciji Beta kazao da niko nikada nije radio više na proterivanju Srba od Srpske napredne stranke (SNS) i Srpske liste.

„Srpska lista je primorala veliki broj Srba, koji se nisu slagali s njihovom politikom, da ‘dobrovoljno’ napuste Kosovo. Samo iz opštine Zubin Potok odselilo se 4.000 Srba, a iz Leposavića oko 10.000. Nijedan Srbin ne može da se zaposli ako javno ne podržava Srpsku listu. Mnogima je prećeno i ugrožavana im je imovina. Nasuprot tome, funkcioneri Srpske liste primaju tri do pet plata iz budžeta Srbije i zauzimaju sve rukovodeće pozicije“, kazao je Nedeljković.

Mnogi funkcioneri Srpske liste, naveo je, posle 2013. godine su „naprasno“ postali doktori nauka „iako su jedva završili osnovnu ili srednju školu“.

Na pitanje Bete da li je, posle događaja u Banjskoj, Srpska lista izgubila kredibilitet da predstavlja srpski narod, Nedeljković je rekao da je ta stranka izgubila poverenje kod naroda još od prošle godine kada su uklonjene barikade.

„Srpska lista je utihnula posle događaja u Banjskoj, a poverenje su izgubili kada su sproveli naređenje predsednika Aleksandra Vučića da se uklone barikade, jer smo se do tada nadali da će biti ostvareni srpski nacionalni interesi i da sever Kosova neće biti pod patronatom Prištine“, naveo je on.

Propast Srba na Kosovu i Metohiji, dodao je, krenula je 2013. godine kada je Srpska lista počela da sprovodi politiku SNS-a.

„Do 2013. godine Srbi na severu Kosova su imali sve institucije koje su funkcionisale po zakonima Republike Srbije. Nakon integrisanja srpskih institucija u prištinske, počeo je talas iseljavanja Srba s Kosova, koji je dostigao vrhunac nakon ubistva Olivera Ivanovića. Predstavnici Srpske liste su se svih ovih godina zalagali za ostvarivanje isključivo ličnih interesa“, ocenio je Nedeljković.

Upitan da li postoji mogućnost da se Srbi politički organizuju mimo Srpske liste, Nedeljković je izrazio očekivanje da će se to uskoro desiti jer su, kako je rekao, Srbi izgubili strah.

„Većina Srba više nema strah od Srpske liste. Nas, koji smo javno opoziciono nastrojeni, od Srpske liste čuva ubistvo Olivera Ivanovića. Nadamo se da se nešto slično Oliverovom ubistvu neće ponoviti. Na Kosovu i Metohiji živi veliki broj umnih Srba koji bi mogli da se izbore za srpske nacionalne interese“, istakao je Nedeljković.

On smatra da će nakon oružanih sukoba u Banjskoj, pritisak prištinske vlade biti još veći prema Srbima na severu Kosova.

„Aljbin Kurti (kosovski premijer) sada ima alibi da nikada više ne povuče specijalnu policiju sa severa, jer će to pravdati da su Srbi teroristi. Srbi koji su učestvovali u oružanoj pobuni nisu teroristi već borci protiv nepravde koju sprovodi Priština“, zaključio je Nedeljković.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.