Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Orban potvrdio spremnost da ublaži stav o predloženom paketu pomoći EU Ukrajini - | K-013 Portal

Orban potvrdio spremnost da ublaži stav o predloženom paketu pomoći EU Ukrajini

viktor orban, madjarska

Premijer Mađarske Viktor Orban potvrdio je danas da je spreman da ublaži svoj stav o predloženom paketu pomoći Evropske unije Ukrajini.

Orban je za francuski magazin Le Point uoči hitnog samita EU ove nedelje izjavio da je Mađarska otvorena da se budžet EU iskoristi za predloženi paket pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.

On je kazao da je Mađarska spremna da učestvuje u odluci EU, ali uz garancije da će se svake godine odlučivati da li da se izdvaja novac za novu pomoć ili ne.

„I ovogodišnja odluka mora imati isti pravni osnov-mora biti jednoglasna“, rekao je Orban.

Međutim, danas je visoki zvaničnik EU za Rojters kazao da razgovori između država EU, sa ciljem da se dogovori pomoć Ukrajini, ostaju „teški“ uprkos tome što je Mađarska signalizirala spremnost na kompromis.

„Još nismo tamo“, rekao je zvaničnik EU pod uslovom da ostane anoniman, govoreći o pripremama lidera 27 država članica bloka za samit u četvrtak u Briselu.

Dok EU vrši pritisak na mađarskog premijera Viktora Orbana da pristane, zvaničnik je rekao da uslovi Budimpešte za ukidanje veta na finansijsku pomoć Kijevu nisu prihvatljivi za druge zemlje EU.

Ministri spojnih poslova Ukrajine i Mađarske Dmitro Kuleba i Peter Sijarto sastali su se juče u ukrajinskom gradu Užgorodu, ali nisu uspeli da dođu do rešenja spora u vezi sa blokiranjem ključnog paketa finansijske pomoći Evropske unije Kijevu od strane Mađarske.

Napetosti su se rasplamsale između dve susedne zemlje jer je Budimpešta opstruirala napore EU da pruži finansijsku i vojnu pomoć Kijevu i odbila da dostavi oružje Ukrajini, ili dozvoli njegovo prebacivanje preko granice Mađarske.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS