Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otvara se novi auto-put u Crnoj Gori, prvih sedam dana besplatna putarina - | K-013 Portal

Otvara se novi auto-put u Crnoj Gori, prvih sedam dana besplatna putarina

auto-put, crna gora, otvaranje

Prioritetna deonica auto-puta u Crnoj Gori, od Podgorice do Kolašina, otvara se na Dan državnosti te zemlje.

Svečano otvaranje planirano je za danas u 20 časova, ali će auto-put zvanično biti u upotrebi u četvrtak od 8 časova. Ovo je prvi auto-put u Crnoj Gori, a povezuje tu zemlju sa Srbijom, prenosi Danas.

Ukupna dužina ove deonice auto-puta je oko 41,5 kilometara, a proteže se od Smokovca kod Podgorice, do Mateševa kraj Kolašina.

Infrastruktura obuhvata 29 mostova, deset nadvožnjaka i 16 dvocevnih tunela.

Velika novina ovog auto-puta jeste i to što ima vrhunski telekomunikacioni centar, u koji stiže slika sa 560 kamera, koje imaju mogućnost automatske detekcije incidenata.

Ovaj auto-put značajno će uštedeti vreme putovanja, ali pre svega garantuje veću bezbednost. Takođe, otvaranjem ovog dela auto-puta, izbeći će se najrizičnija deonica magistrale ka moru duž kanjona Morače.

Putarina za automobile biće do 3,5 evra, ali je prvih sedam dana od otvaranja putarina besplatna za sve, odnosno do 21. jula u osam sati.

Na ovom auto-putu, maksimalna brzina kretanja ograničena je na 100 kilometara na sat.

Svi rokovi za izgradnju ove deonice su davno probijeni, a gradnja je trajala sedam godina.

Izgradnja prve deonice auto-puta počela je još 2015. godine, a prvobitni rok za završetak radova je bio 11. maj 2019.

Ipak, u maju 2019. je rok pomeren na 30. septembar 2020, a krajem aprila 2021. na novembar prošle godine.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.