Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pendarovski i Stoltenberg razgovarali o unapređenja saradnje S.Makedonije i NATO-a - | K-013 Portal

Pendarovski i Stoltenberg razgovarali o unapređenja saradnje S.Makedonije i NATO-a

stevo pendarovski, jens stoltenberg, nato, severna makedonija

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je u Skoplju razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o „ukupnoj saradnji sa Alijansom u okviru punopravnog članstva i mogućnostima njenog unapređenja“.

Kabinet predsednika je saopštioda su „razgovarali i o spoljnopolitičkim prioritetima zemlje, o aktuelnim pitanjima regionalne bezbednosti i situaciji u širem regionu u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu i dešavanja na Bliskom istoku“.

Pendarovski je „istakao spremnost i posvećenost“ Severne Makedonije da, „u okviru svojih mogućnosti aktivno doprinosi unapređenju mira i stabilnosti u regionu i šire“ i u „suočavanju s tradicionalnim i novim pretnjama“.

Predsednik je pozdravio održavanje sastanka lidera NATO saveznika iz regiona sutra, u sredu, u Skoplju i istakao da poseta Stoltenberga zemljama Zapadnog Balkana pokazuje „posvećenost Alijanse stabilnosti i bezbednosti regiona u vremenu velikih bezbednosnih izazova u širem okruženju“.

Stoltenberg je prethodno u govoru poslanicima Sobranja Severne Makedonije najavio da će se na sutrašnjem neformalnom sastanku lidera NATO saveznika razgovarati o Zapadnom Balkanu i bezbednosnim pitanjima „u širem kontekstu“, kao što su ruska vojna agresija na Ukrajinu i aktivnosti u regionu.

Severna Makedonija je 2020. godine postala 30. članica NATO-a.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS