Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ponovo se razbuktao požar na području Krasa u Sloveniji - | K-013 Portal

Ponovo se razbuktao požar na području Krasa u Sloveniji

požar, Slovenija, Italija

Nakon kratkotrajnog smirivanja tokom noći, požar u Sloveniji, na području Krasa ponovo se rasplamsao, a vatrogasci trenutno gase vatru na tri odvojene lokacije.

U toku je evakuacija stanovnika tri sela, jer se požar proširio na više od 2.000 hektara, saopštili su predstavnici Civilne zaštite, prenosi STA.

Vatrogascima najviše muke zadaje požar kod Klarića, zaseoka ispod raseda Kraški Rob u blizini italijanske granice, gde više od 1.000 vatrogasaca pokušava da ugasi vatru, saopštio je regionalni štab Civilne zaštite, navodi slovenačka agencija.

Pomažu im helikopteri Oružanih snaga i policije Slovenije, kao i transportni avioni Pilatus i tri helikoptera Austrije, Slovačke i Hrvatske.

Vojska je obezbedila i sanitetsku jedinicu i obroke za vatrogasce na terenu, a policijski službenici u međuvremenu rade na evakuaciji ugroženih meštana iz sela Temnice, Vojšcice i Novela.

U visokoj pripravnosti su i ekipe Hitne pomoći iz Nove Gorice.

Požar izaziva i eksplozije neeksplodiranih ubojnih sredstava, koja su na tom prostoru ostala nakon Prvog svetskog rata.

Darko Zonjić iz Nacionalne jedinice za zaštitu od neeksplodiranih ubojnih sredstava izjavio je za STA da su ljudi na terenu "prestali da broje eksplozije".

Evidentiraju se samo eksplozije u blizini puteva, a lokacije će biti naknadno pregledane.

Iz sela Selo na Krasu i Korita juče je uklonjeno 18 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava, a dva su uklonjena danas, naveo je Zonjić, prenosi STA.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.