Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poslanici EP: Dodiku sankcije ako radikalno ne promeni kurs - | K-013 Portal

Poslanici EP: Dodiku sankcije ako radikalno ne promeni kurs

milorad dodik, poslanici ep, sankcije

Poslanici četiri najveće grupe u Evropskom parlamentu osudili su "opasne aktivnosti na podelama" srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Oni su pozvali EU da sledi primer SAD i uvede sankcije Dodiku ukoliko "radikalno ne promeni kurs".

"Mi, poslanici u Evropskom parlamentu, oštro osuđujemo opasne aktivnosti na podelama srpskog člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, koje predstavljaju namerni pokušaj podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Poslanci Evropske narodne partije, Socijalisti i Demokrate, Liberali i Zeleni pozvali su na temeljno preispitivanje i moguće zamrzavanje svih projekata i pomoći koje finansira EU "za i unutar Republike Srpske", uključujući makrofinansijsku pomoć i finansiranje iz IPA III.

Evropski poslanici pozivaju na slobodne i poštene izbore u BiH koji bi trebalo da se održe u oktobru 2022. godine i pružaju punu podršku mandatu Viskog predstavnika u BiH, koga, kako kažu, odlučno brane od javnih napada od strane Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera.

"Krajnje je vreme za čvršći, jasniji i kredibilniji pristup, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi bila preporučena za otvaranje pregovora o pristupanju EU", zaključuje se u zajedničkom saopštenju poslaničkih grupa EP.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.