Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja kod divljih svinja u Crnoj Gori - | K-013 Portal

Potvrđen prvi slučaj afričke kuge svinja kod divljih svinja u Crnoj Gori

svinska, kuga, crna gora

Prisustvo virusa afričke kuge svinja, po prvi put u Crnoj Gori potvrđeno je kod dve uginule divlje svinje, pronađene na teritoriji opštine Nikšić, saopštila je Uprava za bezbednost hrane, veterine i fitosanitarne poslove Crne Gore.

"Veterinarska ambulanta Nikšić je, 12.01.2023. godine, od lovačkog društva Bratogošt, primila informaciju o pronalasku dve uginule divlje svinje. Po prijemu obaveštenja, VA Nikšić je po nalogu veterinarskog inspektora, u saradnji sa lovačkim društvom, izvršila uzorkovanje i neškodljivo uklanjanje leševa", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje uzorci su dostavljeni Specijalističkoj veterinarskoj laboratoriji u Podgorici, koja je utvrdila prisustvo virusa afričke kuge svinje u uzorcima oba leša, prenose Vijeste.

Dok se ljudi ne mogu zaraziti afričkom kugom, meso životinja uginulih od ove bolesti nije za konzumaciju.

Afrička kuga, od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje, se u Evropi pojavila 2007. godine, dok je u Srbiji prvi slučaj zabeležen 2019.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS