Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Premijer Crne Gore podneo inicijativu za smenu Abazovića - | K-013 Portal

Premijer Crne Gore podneo inicijativu za smenu Abazovića

zdravko krivokapic, dritan abazovic, crna gora

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je skupštini Crne Gore podneo inicijativu za smenu potpredsednika Vlade Dritana Abazovića.

On je na Tviteru napisao i da je predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika vlade Crne Gore.

Koalicija „Crno na bijelo“ čiji je lider Abazović, podnela je danas skupštini Crne Gore inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

U predlogu za smenu Abazovića, Krivokapić je naveo da se Abazović svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana i zajedno kreiranih i definisanih ciljeva.

„Protiv pozicije na koju je izabran, rušenje principa i Ustavnih načela na kojima počiva funkcionisanje vlade, neoprostivi su razlozi zbog kojih skupštini predlažem razrešenje potpredsednika Abazovića“, navodi se u predlogu koji je podneo Krivokapić.

U predlogu za imenovanje Spajića za novog potpredsednika vlade, Krivokapić je naveo da ga za tu poziciju preporučuju rezultati koje je ostvario kao ministar finansija i socijalnog staranja.

„I, ujedno, nastavi da obavlja funkciju ministra finansija i socijalnog staranja“, naveo je Krivokapić u predlogu.

Protivnici inicijative za smenu vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića oštro su danas reagovali, predsednik skupštine Aleksa Bečić nazvao je „narodnom izdajom“, dok deo ministara traži ostavku potpredsednika vlade Dritana Abazovića.

Po pokretanju inicijative mediji najavljuju skori dolazak specijalnog izaslanika SAD za region Pabla Eskobaara u Crnu Goru.

Reakcije na inicijativu o smeni vlade-predsednik skupštine govori o izdaji

Oštre su reakcije protivnika inicijative za smenu vlade Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića, koju je predsjednik skupštine Aleksa Bečić nazvao „narodnom izdajom“, dok deo ministara traži ostavku potpredsednika vlade Dritana Abazovića.

Po pokretanju inicijative mediji najavljuju skori dolazak specijalnog izaslanika SAD za region Pabla Eskoabara u Crnu Goru.

Predsednik skupštine Aleksa Bečić je u reagovanju na zahtev za smenu vlade to nazvao političkom prevarom, licemerstvom, nemoralom, kukavičlukom i političkom i velikom narodnom izdajom.

„Prethodnih dana i nedelja na sceni je najava klasičnog pokušaja ustavnog puča, gaženja najvišeg pravnog akta, izborne volje građana i svih postulata demokratije“, poručio je predsednik skupštine.

Bečićeve Demokrate deo su parlamentarne većine i protiv su inicijative za formiranje manjinske vlade, koju je podržao 31 poslanik vlasti u opozicije, a među njima i veći deo poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Mila đukanovića.

Inicijativu je pokrenula koalicija „Crno na bijelo“, koju predvodi potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Predsednik Skupštine je podsetio na ranija obećanja Abazovićevog saveza da neće praviti bilo kakve političke aranžmane sa DPS-om.

„Oni koji su jedini imali svoje političke predstavnike u Vladi, sada hoće sa DPS-om da sruše Vladu. To se zove politićki nemoral. Oni koji su tvrdili da imaju spiskove DPS poslanika i funkcionera koje će da procesuiraju zbog kriminala i korupcije, sada sa tim ljudima žele zajedno da vrše vlast… To se zove politički kukavičluk“, ocenio je, između ostalog predsednik skupštine.

Bečić je inicijatorima poručio da nije dobro „poigravati“ se sa voljom građana.

„Niko ovđe nije ni glup ni lud. Vidi vas narod, vidi vas Crna Gora! Ko se god pokušao poigrati sa voljom naroda ili ko je god potcenio narod Crne Gore doživeo je veoma brzo hladan tuš. U pamet se dok još nije kasno“, poručio je Bečić.

Oglasili su ministri finansija i ekonomskog razvoja, Milojko Spajić i Jakov Milatović, koji se smatraju bliskim s premijerom Krivokapićem i pozvali potpredsednika vlade Abazovića da podnese ostavku.

Milatović je na tviteru napisao da je to stav ministara u vladi.

„Imajući u vidu da je potpredsednik vlade podneo inicijativu za rušenje vlade sa onima koji su odgovorni za moralno i ekonomsko posrnuće CG, o čemu je i sam bezbroj puta govorio, smatramo da je etički da podnese ostavku u vladi koju ruši. Ministri u vladi CG“, naveo je Milatović.

Od ovakvog stava odmah su se ogradili ministri policije, spoljnih poslova i infrastrukture, Sergej Sekulović, đorđe Radulović i Mladen Bojanić.

„Koristim ovu priliku da crnogorsku javnost upoznam sa činjenicom da nisam konsultovan, nisam dao odobrenje, niti delim mišljenje koje je izneo gospodin Milatović”, saopštio je na tviteru Sekulović.

Inicijatori predloga za smenu vlade su u inicijativi optužili premijera Zdravka Krivokapića da postupcima „direktno ugrožava reforme“ i „napredak“ Crne Gore ka EU, da „ne poštuje ustav , zakone i skupštinu kao najveći zakonodavni dom“, kao i da je u prethodnom periodu „ugrozio i otežao saradnju zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji“.

Premijer Krivokapić je u obraćanju javnosti u utorak priznao da je politička situacija u Crnoj Gori „turbulenta“, ali je inicijativu o manjinskoj vladi nazvao prevarom.

Saopštio je da iznenađen takvim predlogom od strane saveza koji predvodi potpredsednik vlade Dritan Abazović i ocijeno da su rešenja za izlaz iz krize „unapređenje“ postojeće vlade ili parlamentarni izbori.

Nakon objavljivanja inicijative i reakcija, pojedini mediji najavljuju skoru posetu specijalnog američkog izaslanika za Balkan Pabla Eskobara Crnoj Gori. Podgoričkim „Vijestima“ je potvrđeno da Eskobar dolazi u Crnu Goru 1. februara, što je njegova druga poseta u poslednjih nekoliko mjeseci.

Američi zvaničnik je nedavno u intervjuu za Glas Amerike saopštio da nije na SAD „da rešavaju tenzije i probleme vladajuće koalicije unutar jedne članice NATO-a“, kao i da je na crnogorskim liderima do odluče o tome da li će biti manjinske vlade.

„Međutim, jasno smo stavili do znanja šta očekujemo, da se nadamo se da će Crna Gora ostati zapadno orijentisana zemlja, čvrsta članica NATO-a i da će nastaviti da napreduje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Jasno smo stavili do znanja da ne smatramo da sve stranke u političkom spektru ispunjavaju te kriterijume. .. Još jedna komplikacija je što takođe smatramo da oni treba da rade veoma naporno u borbi protiv korupcije“, rekao je Eskobar.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.