Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Proglašena katastrofa na područjima pogodjenim zemljotresom u centralnoj Hrvatskoj - | K-013 Portal

Proglašena katastrofa na područjima pogodjenim zemljotresom u centralnoj Hrvatskoj

petrinja zemljotres, hrvatska

Vlada Hrvatske proglasila je danas katastrofu na područjima koje je prošlog utorka pogodio razoran zemljotres čiji je epicentar bio kod Petrinje.

"Odlučili smo danas ne samo da proglasimo katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, delovima Zagrebačke i Karlovačke županije već i da uz postojeći štab civilne zaštite, oformimo poseban štab na čelu s potpredsednikom Vlade Tomom Medvedom", rekao je premijer Andrej Plenković na sednici Vlade.

Na taj način će se, dodao je, postaviti osnove kriznog upravljanja u danima neposredno posle potresa, ali i u razdoblju u kojem će biti organizovana obnova oštećenih zgrada i kuća u svim pogodjenim županijama.

On je podsetio da je danas sedam dana od prvog postresa na području Sisačko-moslavačke županije čija je snaga bila 5.0 po Rihteru, a samo dan kasnije usledio je razorni potres jačine 6.2 po Rihteru u kojem je život izgubilo sedmoro gradjana.

"Prema podacima Seizmološke službe tlo se i dalje trese. Zabeležen je velik broj manjih i srednjih potresa. To ne znači da treba da budemo u strahu, ali svi treba da budemo na oprezu", naglasio je premijer.

On je ocenio da su sve službe od prvog potresa reagovale brzo.

"Nema onoga ko se nije odazvao odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost", istakao je Plenković i zahvalio se i svim državama na finansijskoj i svakoj drugoj pomoći.

Podsetio je da je Vlada kao interventnu meru dala 100 miliona kuna Sisačko-moslavačkoj županiji i one su ,dodao je, rasporedjene u dobroj veri, prema preliminarnim procenama štete.

On je, medjutim, istakao da će država dati i dodatnu pomoć i da "niko neće ostati sam u ovoj situaciji".

Potpredsednik Vlade iz redova srpske nacionalni manjine, Boris Milošević rekao je da je situacija na potresom pogodjenim prostorima jako teška. On je naveo da je u kontaktu sa stanovnicima pokušao da koordinira intervenciju i pomoć, istakavši da će dati svoj doprinos i u novom štabu.

On je naglasio da je cilj da se pruži pomoć svakom pogodjenom stanovniku i selu da niko ne bi bio zaobidjen ili zaboravljen i zahvalio svim državnim službama koje su se maksimalno angažovale na sanaciji, humanitarnim organizacijama i gradjanima koji pružaju pomoć najteže pogodjenima.

Sednica Vlade počela je minutom ćutanja za osmoro mladih koji su u novogodišnjoj noći izgubili život u blizini Posušja u BiH, ugušivši se izduvnim gasovima agregata za struju u kući u kojoj su boravili.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Najnovije: Na portalu

BIG PA N Fashion Cinestar 460x600

viber slika 2024 04 10 17 36 01 321

 grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city