Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Putnici iz Srbije od ponoći dobijaju kartice za plaćanje putarine u Makedoniji - | K-013 Portal

Putnici iz Srbije od ponoći dobijaju kartice za plaćanje putarine u Makedoniji

putarina u makedoniji

Putnici iz Srbije koji u Severnu Makedoniju dolaze automobilom od ponoći će na prelazu Tabanovce dobijati karticu sa 760 denara.

U pitanju je kartica za plaćanje putarine u oba smera na auto-putu "Prijateljstvo" od "Tabanovca" do "Bogorodice" - na granici Grčke.

"Posle ponoći 15. juna započeće podela 'M-smart' kartica srpskim turistima koji prelaze GP 'Tabanovce' i tranzitiraju po Korodoru 10. Te kartice će deliti Ministarstvo unutrašnjih poslova", rečeno je u Vladi Severne Makedonije.

Po odluci vlade, putnicima iz Srbije je namenjeno 200.000 "napunjenih" elektronskih "M-smart" kartica za plaćanje putarine u predstojećoj letnjoj sezoni, od 15. juna do 15. avgusta.Pravo na korišćenje te kartice će imati svi državljani Srbije koji automobilom putuju po Severnoj Makedoniji po "Koridoru 10", na kojem su naplatna mesta opremljene za korišćenje elektronskog sistema plaćanja.

Davaće se po jedna kartica po automobilu prilikom ulaska na graničnom prelazu "Tabanovce", što će kontrolisati MUP i Javno preduzeće za državne puteve.

Kartice ostaju državljanima Srbije koji će moće da ih dopunavaju preko sistema "e-kard", sa najmanje 300 denara, za sledeći ulazak u Severnu Makedoniju.

"Ovo je gest zahvalnosti Srbiji i srpskim građanima koji su uvek dobrodošli da odmor provedu u Severnoj Makedoniji", ističu u Vladi Severne Makedonije.

Procena o broju potrebnih kartica za srpske turuste u letnjoj sezoni napravljena je na osnovu podataka iz 2019. godine, kada je registovan najveći broj stranih vozila koja su prošla kroz Severnu Makedoniju.

(Beta)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.