Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ruska novinarka puštena iz pritvora na Kosovu - | K-013 Portal

Ruska novinarka puštena iz pritvora na Kosovu

novinarka, rusija, hapsenje kosovo

Darija Aslamova, novinarka ruske "Komsomoljskaje pravde", u noći između subote i nedelje, puštena je iz pritvora na Kosovu, gde je zadržana kada je u subotu pokušala da pređe administrativni prelaz.

Aslamova se u nedelju ujutru javila svojoj redakciji, kojoj je rekla da su je kosovske vlasti pustile na slobodu, posle čega je sama autobusom otputovala do granice, prenosi N1.

"Stigla sam do granice u četiri ujutru. Srpski graničari su me takođe ispitivali. Pitali su zašto nije bilo oznake deportacije", rekla je Aslamova.
 
"Komsomoljskaja pravda" je ranije objavila da Ambasada Rusije u Beogradu nema informacije o pritvoru na Kosovu i lokaciji na kojoj se novinarka nalazi.
 
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja objavio je u subotu uveče da je Aslamova zadržana na administrativnom prelazu na severu Kosova jer se bavi špijunažom.
 
Ruski list je objavio da je ona u Srbiji bila na novinarskom zadatku i da je trebalo da pripremi "specijalni izveštaj u vezi sa zaoštravanjem srpsko-kosovskog sukoba".
 
Dan pre pokušaja da uđe na Kosovo Aslamova je na svom Telegram kanalu objavila fotografiju iz Beograda sa episkopom remezijanskim Stefanom.
 
"Hristov ratnik. Sa takvim blagoslovom, nije strašno ići u bitku", napisala je ona u objavi.
 
Kako je objavljeno na sajtu "Komsomolsakeje pravde", Aslamova je izveštavala sa mnogih žarišta u svetu. Od Čečenije, Nagorno-Karabaha, Abhazije, Osetije, Tadžikistana, Jugoslavije, Egipta i
Avganistan, do Ruande, Malija, Kambodže, Sirije i Kurdistana. "Kosmomolskaja pravda" navodi da je 2003. godine uspela da intervjuiše svrgnutog predsednika Iraka Sadama Huseina.
 
Početkom 2011. Darija je četiri puta hapšena tokom službenog putovanja u Egipat.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.