Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SAD uvele sankcije ćerki i sinu Milorada Dodika i njihovim firmama - | K-013 Portal

SAD uvele sankcije ćerki i sinu Milorada Dodika i njihovim firmama

dodik, sankcije sad

Sjedinjene Američke Države danas su uvele sankcije Gorici i Igoru Dodiku, ćerki i sinu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kao i firmama koje su u njihovom vlasništvu.

„Igor i Gorica Dodik ključni su deo Dodikove mreže podrške i omogućavaju njegovu korupciju. Oni su uzimali javna sredstva Republike Srpske i građana radi sopstvenog bogaćenja“, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Dodaje se da su oni podržavali i „destabilizujuće politike, dela i retoriku, kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Dajtonski mirovni sporazum i Ustav BiH“.

„SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i insistiraće na odgovornosti pojedinaca za njihova dela“, naglašava se u saopštenju.

Na američku „cnu listu“ stavljen je i restoran „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, supruge Igora Dodika, kompanija „Agrovoće“, koja se dovodi u vezu sa Goricom Dodik, kompanija „Fruit Eco“, koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, kao i kompanija „Global Liberty“ koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom Dodik.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država danas je saopštilo da su uvedene sankcije „proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba“, kao i drugim pojedincima i entitetima koje se dovode u vezu sa njim.

Milorad Dodik odranije se nalazi na američkoj „crnoj listi“ zbog opstruisanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS