Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Severna Makedonija kupuje u Italiji osam vojnih helikoptera - | K-013 Portal

Severna Makedonija kupuje u Italiji osam vojnih helikoptera

makedonija kupuje helikoptere

Severna Makedonija kupuje za Armiju osam novih transportnih helikoptera od italijanske kompanije „Leonardo“.

Ministarstvo odbrane je objavilo da su ugovor o kupovini helikoptera AW149 i AW169M u utorak, 26. marta, potpisali ministarka odbrane Slavjanka Petrovska i potpredsednik firme „Leonardo S.p.A“ Ćezare Kačo.

Helikopteri bi trebalo da budu isporučeni od 2026. do kraja 2028. godine, a uz njih idu i oprema, rezervni delovi, trenažer, obuka letačkog i tehničkog osoblje i izgradnja hangara.

Ministarstvo odbrane je 14. marta najavilo da će taj posao koštati 230 miliona evra što će biti plaćeno u četiri rate, a prva od 16 odsto ukupne vrednosti biće ove godine.

Na konkurs za izbor kompanija za te letelice bile su četiri ponude – „Leonarda“, nemačko-francuskog konzorcijuma, kompanije iz SAD i Kanade.

U januaru je Petrovska obelodanila da je ponuda „Leonarda“ najpovoljnija i za kupovinu osam višenamenskih helikoptera „AgustaWestland, AW“, takođe za Armiju.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.