Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Severna Makedonija preuzima jednogodišnje predsedavanje OEBS-om - | K-013 Portal

Severna Makedonija preuzima jednogodišnje predsedavanje OEBS-om

severna makedonija, oebs

Severna Makedonija danas od Poljske preuzima jednogodišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a dužnost predsedavajućeg obavljaće šef diplomatije Bujar Osmani.

Osmani je rekao da će se Severna Makedonija kao predsedavajuća usredsrediti na očuvanje principa i obaveza OEBS i da će jedan od prvih prioriteta biti podrška Ukrajini.

Predstavljajući prioritete predsedavanja pred Stalnim savetom OEBS u Beču, Osmani je u septembru rekao da je u vreme kada je OEBS na ozbiljnom iskušenju, od suštinske važnosti da se ponovo izgradi međusobno poverenje i da se pokaže politička volja za dijalog o zajedničkim bezbednosnim pitanjima.
 
Na ministarskom sastanku OEBS u Lođu, u decembru, Osmani je kao jedan od glavnih prioriteta tokom predsedavanja Severne Makedonije izdvojio podršku Ukrajini.
 
"Naši napori biće usmereni na obezbeđivanje kontinuiranog prisustva i angažovanja OEBS u Ukrajini, pružanje programske podrške u sve tri dimenzije kroz novouspostavljeni Program podrške Ukrajini, kao i na slanje specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS za poltičko izveštavanje", rekao je Osmani.
 
On je izrazio spremnost da kao predsedavajući stavi u funkciju sve kapacitete i mehanizme OEBS, sa ciljem da se pomogne pogođenom stanovništvu Ukrajine u suočavanju sa izazovima koji proizlaze iz energetske i prehrambene krize.
 
OEBS, čije je sedište u Beču, osnovan je 1973. i najveća je međuvladina bezbednosna organizacija u svetu sa 57 zemalja članica i 11 zemalja partnera. Severna Makedonija prvi put predsedava tom organizacijom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.