Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Severna Makedonija zvanično ušla u NATO - | K-013 Portal

Severna Makedonija zvanično ušla u NATO

Severna Makedonija zvanično je postala trideseta članica NATO-a, njena zastava prvi put će biti podignuta u sedištu Alijanse 30. marta, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, članstvo Severne Makedonije u NATO-u predstavlja dokaz da su vrata Alijanse otvorene i za druge zemlje koje žele da pristupe ovoj organizacioji.

"Članstvo Severne Makedonije u NATO-u vodiće boljoj integraciji, demokratiji i bezbednosti u celom regionu. Članstvo Severne Makedonije takođe potvrđuje da vrata ostaju otvorena za sve ostale zemlje koje žele i mogu da sprovedu reforme potrebne za postizanje NATO standarda ", rekao je Pompeo.

On je takođe rekao da će SAD uvek poštovati povelju NATO-a po pitanju kolektivne odbrane svih njenih članica, prenose mediji u Severnoj Makedoniji.

Podsetimo, parlament Severne Makedonije je 11. februara jednoglasno usvojio Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma.

Sobranje Severne Makedonije usvojilo je sa 114 glasova za Zakon koji ima odloženo dejstvo i stupiće na snagu kada Španija ratifikuje protokol za članstvo Severne Makedonije u NATO.

Neposredno pje glasanja je predsedavajući parlamenta Taljat Džaferi podsetio da "put do NATO-a, koji traje skoro tri decenije, nije bio nimalo lak" i simbolično čestitao ulazak u Severnoatlantsku alijansu.

"Put Severne Makedonije u NATO započeo je 1993. godine, kada je tadašnji saziv Sobranja donio odluku za ulazak u članstvo Alijanse. Potom je Sobranje donelo četiri deklaracije podrške ulasku zemlje u NATO, čime su različiti sazivi parlamenta pokazali rešenost za pozicioniranje države u Alijansi", rekao je tada Džaferi.

Američki Stejt department pozdravio je 30. državu članicu i dodao da će makedonska zastava biti podignuta u Briselu u ponedeljak.

(RTS)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city