Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website SPC prva verska organizacija protiv koje se predlaže stečajni postupak - | K-013 Portal

SPC prva verska organizacija protiv koje se predlaže stečajni postupak

spc, stečaj, hrvatska, štrbac

Srpska pravoslavna crkva je prva od šezdesetak verskih organizacija u Hrvatskoj protiv koje se predlaže otvaranje stečajnog postupka, izjavio je direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac. On je rekao da postupak protiv Mitropolije zagrebačko-ljubljanske neće biti nastavljen ako izmiri dugovanja do 19. decembra, kada je zakazano ročište u Karlovcu gde Trgovački sud ima stalnu službu na kojem bi mogao da se proglasi stečaj nad ovom mitropolijom.

"Ako se otvori postupak pa plate u bilo kojoj fazi, što onda uključuje i određene sudske troškove, taj postupak se obustavlja, nema potrebe da se vodi", naveo je Štrbac.

On je ukazao da je ranije, 4. oktobra, održano jedno ročište i da je sudskim rešenjem obustavljen skraćeni stečajni postupak nad dužnikom SPC, odnosno Mitropolijom koji je pokrenut na zahtev hrvatske Finansijske agencije (Fina), a odlučeno je da će postupak nastavljen "primenom opštih odredaba stečajnog zakona".

Štrbac je napomenuo da se Stečajnom zakonu Hrvatske navodi da se predstečajni postupak može otvoriti kada sud utvrdi "postojanje preteće nesposobnosti za plaćanje", a ona postoji ako se predlagaču učini da dužnik neće moći da po dospeću ispuni postojeće obaveze.

On je precizirao da se postupak otvara usled bojazni da dužnik neće moći da izmiri dugovanja, ali im je ostavljeno na volju da to plate, te dodao da mu je interesantno što je poziv za ročište postavljen na oglasnu tablu suda, jer se to čini kada se ne zna ime dužnika, a u ovom slučaju je sve jasno.

Štrbac je u izjavi za Srnu ocenio da Mitropolija zagrebačko-ljubljanska ima određene prihode od svoje imovine u Zagrebu, koju uglavnom iznajmljuje, te da su spekulacije da imaju problema sa naplatom od dužnika.

Trgovački sud u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, za 19. decembar zakazao je raspravu na kojoj bi mogao biti proglašen stečaj nad Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom u Hrvatskoj.

Iz SPC je saopšteno da se od Mitropolije traži da izmiri dug od 100.000 evra kao nadoknada za sudske troškove pričinjene tokom sudske parnice koju je pokrenula zbog rušenja rezidencija mitropolita zagrebačkih, sa muzejskom postavkom i bibliotekom 11. aprila 1992. godine.

U saopštenju je navedeno da je SPC parnicu izgubila, ali da će Crkva, mada je presuda nepravična, taj iznos platiti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS