Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Stano: Nacrt statuta ZSO predstaviti u dijalogu, predlog Prištine nam nepoznat - | K-013 Portal

Stano: Nacrt statuta ZSO predstaviti u dijalogu, predlog Prištine nam nepoznat

donika gervala,zso

Evropska unija smatra da nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO) treba predstaviti u dijalogu, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je za Radio Slobodna Evropa naveo da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine, budući da je nepoznat za evropske institucije, ali je upozorio da se radi o pitanju koje treba rešiti u okviru razgovora Beograda i Prištine.

Stano je, povodom jučerašnje izjave ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donike Gervale da je pismom obavestila Savet Evrope da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu" i da će taj nacrt biti upućen na tumačenje ustavnom sudu tzv. Kosova do kraja maja, istakao da je sadržaj statuta koji je Priština najavila nepoznat i da se o njemu nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU.

"Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine", naglasio je Stano.

Stano je dodao da Priština nije preduzela nikakve korake ka uspostavljanju ZSO i podsetio da je u oktobru prošle godine EU predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština odbija da sprovede tu obavezu.

Priština je odbila i zahteve pojedinih zapadnih zemalja da, u kontekstu svog zahteva za članstvo u SE, evropski predlog nacrta statuta pošalje ustavnom sudu u Prištini.

Ministarka spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini Donika Gervala izjavila je juče da je pismom obavestila Savet Evrope da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu" i da će on biti upućen na tumačenje ustavnom sudu tzv. Kosova do kraja maja.

Francuska, Nemačka i Italija nakon toga su uputile pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u SE, pošto ''nije napravljen nijedan korak ka formiranju ZSO'', i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje evropskog nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Prema dnevnom redu sastanka objavljenom na sajtu Saveta Evrope, pitanje članstva tzv. Kosova nije na dnevnom redu Komiteta ministara, koji juče i danas zaseda u Strazburu.

Dnevni red je, međutim, sklon promenama i moglo bi se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.