Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Štrajk sudija u Sloveniji - | K-013 Portal

Štrajk sudija u Sloveniji

slovenja, strajk sudija

Slovenačke sudije počele su danas dvonedeljni štrajk upozorenja zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda koji je ocenio da plate sudija nisu usklađene sa primanjima u izvršnoj i zakonodavnoj grani vlasti i da su preniske.

Tokom protesta, rad sudova će biti ograničen. Sudija će odlučivati o otkazivanju pojedinačnih ročišta, od slučaja do slučaja, što ne znači da će sve sudske rasprave biti otkazane, prenosi agencija STA.

„Plate sudija su toliko niske da je došlo do kršenja principa nezavisnosti sudstva i principa podele vlasti“, navode sudije.

Ustavni sud Slovenije ocenio je u junu prošle godine da su plate sudija preniske što je u suprotnosti sa principom nezavisnosti sudstva i razdvajanja valsti. Sud je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti dao rok od šest meseci da obezbede usklađivanje sa ustavom. Taj rok je istekao 3. januara.

U saopštenju koje je povodom stupanja u štrajk pripremilo Slovenačko društvo sudija, ističe se između ostalog da Vlada i Skupština ignorišu odluku Ustavnog suda kojom se štiti nezavisnost pravosuđa od izvršne i zakonodavne vlasti, čime su zloupotrebili svoju moć.

Sudije zahtevaju da se odmah obezbede pristojni materijalni uslovi za nezavisan rad sudija i usklađivanje položaja sudija sa položajem predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti.

Udruženje državnih tužilaca Slovenije takođe očekuje od Vlade i parlamenta da odmah sprovedu odluku Ustavnog suda. Ako se to ne dogodi, tužioci će stupiti u štrajk ovog ili sledećeg meseca.

Vlada međutim insistira da se plate sudija rešavaju u sklopu šireg paketa reforme plata u javnom sekotru, što je, iako se o tome razgovara već mesecima, nedavno odloženo zbog visokih troškova obnove posle poplava u Sloveniji.

Ministarka pravde Dominika Švarc Pipan se u izjavi medijima obavezala da će odluka Ustavnog suda o platama sudija biti sprovedena, ali sa zakašnjenjem. Očekivanja sudija je okarakterisala kao legitimna, ali je istovremeno upitala da li je najprikladnije da štrajk koriste kao sredstvo za ostvarivanje svojih prava i interesa i pozvala na dijalog.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS