Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Crnoj Gori registrovan prvi slučaj afričke kuge svinja, usledilo upozorenje i zabrane - | K-013 Portal

U Crnoj Gori registrovan prvi slučaj afričke kuge svinja, usledilo upozorenje i zabrane

svinjska kuga, crna gora

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove informisala je javnost o merama i preporukama koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave afričke kuge svinja u Crnoj Gori, koja, inače, nikada ranije nije zabeležena na teritoriji ove zemlje.

U saopštenju se navodi da je u nedelju registrovan prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Crnoj Gori, kao i da bolest nije opasna za ljude i druge životinje.

Iz Uprave su upozorili da su divlje svinje glavni izvor zaraze za domaće svinje. Istakli su i da se bolest ne leči niti postoji vakcina protiv nje, te da je u slučaju pojave ove bolesti, jedini način usmrćivanje i neškodljivo uklanjanje obolelih.

Na snazi je Naredba o zabrani uvoza i tranzita pošiljki živih domaćih i divljih svinja mesa i proizvoda od svinja radi sprečavanja unošenja opasne zarazne bolesti afričke kuge svinja...", navode, između ostalog, iz Uprave, uz preporuke i mere za sprečavanje ove zarazne bolesti.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS