Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website U Sarajevu održana četvrta Povorka ponosa u BiH - | K-013 Portal

U Sarajevu održana četvrta Povorka ponosa u BiH

povorka ponosa sarajevo, bih

U Sarajevu je danas održana četvrta Povorka ponosa u BiH, a ovogodišnji slogan bio je "Ponosno zajedno".

Povorku ponosa obezbeđivale su jake policijske snage, a šetnja u kojoj je učestvovalo oko hiljadu građana Sarajeva, prošla je bez ijednog incidenta.

"Danas smo se okupili pod sloganom 'Ponosno zajedno', ta reč zajedno nije samo reč, već poziv na akciju. Zajedno smo jači i jače, zajedno možemo menjati svet", istakli su u svom obraćanju organizatori skupa.

Dodali su da "borba još nije gotova" i da postoje situacije u kojima se ljudi, koji pripadaju LGBTQ zajednici tretiraju kao manje vredni.

Član Organizacionog odbora Povorke ponosa Mirza Halilčević kritikovao je gradonačelnicu Sarajeva Benjamine Karić, koja nije dozvolila da se gradska Većnica danas osvetli duginim bojama.

"Gradonačelnica je rekla ne, mislim da je to vrlo problematičan stav s obzirom na to da je Većnica služila za oslikavanje komercijalnih kompanija, klubova, događaja. Poruka je jasna - selektivno se biraju događaji koji će biti prikazani na zidu Većnice. To nije prvi put da nemamo od nje pruženu ruku", rekao je Halilčević.

Učesnici povorke kretali su se od Istorijskog i Zemaljskog muzeja na Marijinom dvoru do Narodnog pozorišta, gde je muzičkim programom završen skup.

Tokom šetnje čuli su se zvuci udaraljki, kao i povici "Smrt fašizmu", "Mi smo ljubav, ulice su naše, zajedno možemo sve. Ljubav pobeđuje" i "Danas ponosno zajedno šetamo za ljubav".

U povorci su bili i pojedini političari BiH, kao i šef delegacije EU u BIH Johan Satler (Johann Sattler) i američki ambasador u BiH Majkl Marfi (Michael Murphy).Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.