Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Zlatne medalje za Feng i Džeruto na Svetskom prvenstvu, neuspeh Semenje na 5.000 metara - | K-013 Portal

Zlatne medalje za Feng i Džeruto na Svetskom prvenstvu, neuspeh Semenje na 5.000 metara

atletika, svetsko prvenstvo judzin

Kineska atletičarka Feng Bin osvojila je rano jutros zlatnu medalju u bacanju diska na Svetskom prvenstvu u Judžinu, u Oregonu.

Feng je pobedila novim ličnim rekordom od 69 metara i 12 centimetara, koliko je bacila u prvoj seriji. To je njena prva zlatna medalja na svetskim prvenstvima.

Hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je srebro rezultatom 68,45 metara, što je njen najbolji rezultat u sezoni.

Ona je postala prva bacačica diska sa pet medalja na svetskim šampionatima. Dve zlatne medalje osvojila je u Moskvi (2013) i Londonu (2017), srebrne u Pekingu (2015) i Judžinu (2022), a bronzu u Dohi (2019). Takodje, 32-godišnja atletičarka je i dvostruka olimpijska i petostruka evropska šampionka.

Bronzu je osvojila aktuelna olimpijska šampionka Amerikanka Valari Olman hicem od 68,30 metara.

Reprezentativka Kazahstana Nora Džeruto osvojila je zlatnu medalju u trci na 3.000 metara stiplčez. Džeruto, poreklom iz Kenije, pobedila je rezultatom 8:53,02 minuta i postavila novi rekord svetskih šampionata, kao i treće najbolje vreme u istoriji.

Srebrnu medalju osvojila je Verkuva Getačev iz Etiopije novim državnim rekordom od 8:54,61 minuta, a bronzu njena sunarodnica Mekides Abebe novim ličnim rekordom od 8:56,08 minuta.

Takmičarski dan u Judžinu obeležio je i neuspešni povratak na Svetsko prvenstvo Južnoafrikanke Kaster Semenje. Višestruka olimpijska, svetska i afrička šampionka na 800 metara trčala je u kvalifikacijama na 5.000 metara i zauzela je ukupno 28. mesto u kvalifikacijama, odnosno bila je 13. od 16 takmičarki u njenoj kvalifikacionoj grupi.

Semenja je ostvarila rezultat od 15:46,12 minuta, što je 45 sekundi slabije od rezultata koji je vodio u finale. 

Ona je morala da promeni disciplinu zbog pravila Svetske atletike o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

Prema pravilu Svetske atletike iz 2019. godine, Semenji nije dozvoljeno da se takmiči u disciplinama od 400 metara do jedne milje sve dok ne počne da koristi lekove koji smanjuju nivo testosterona. Ona odbija da uzima lekove, pa je morala da promeni disciplinu.

Semenja je u Judžinu prvi put učestvovala na Svetskom prvenstvu još od Londona 2017. godine, kada je osvojila zlato na 800 metara.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama na 5.000 metara ostvarila je Letesenbet Gidej iz Etiopije sa 14:52,27 minuta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.