Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Fudbalsko SP 2030. na tri kontinenta i u šest zemalja - | K-013 Portal

Fudbalsko SP 2030. na tri kontinenta i u šest zemalja

svetsko prvenstvo, fudbal, sp 2023

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2030. godine odigraće se na tri kontinenta i u šest zemalja, objavila je danas Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

Zajednička kandidatura Maroka, Španije i Portugala bila je jedini kandidat za domaćinstvo turnira.

Međutim, Fifa je danas saopštila da će se tri utakmice tog turnira odigrati i u Južnoj Americi, u Urugvaju, Argentini i Paragvaju kako bi se obeležila stogodišnjica od prvog Mundijala održanog u Urugvaju.

Na stogodišnjicu prvog izdanja u Urugvaju 1930. godine, Svetsko prvenstvo „ujediniće tri kontinenta i šest zemalja“, navela je Fifa.

Ova odluka tek treba zvanično da se potvrdi na Kongresu Fifa 2024. godine, ali to bi trebalo da bude samo formalnost.

„U podeljenom svetu, Fifa i fudbal ujedinjuju“, rekao je predsednik Fife Đani Infantino.

Planirano je da turnir sa 48 ekipa i 104 utakmice, koji je zakazan za jun i jul 2030. godine, počne utakmicama u Urugvaju, Argentini i Paragvaju, pre nego što se preseli u Evropu i Afriku, odnosno u Španiju, Portugal i Maroko.

Domaćin narednog Svetskog prvenstva 2026. godine biće Sjedinjene Američke Države, Kanda i Meksiko.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.