Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Posebna pravila za meč Španije i kosovskog tima - | K-013 Portal

Posebna pravila za meč Španije i kosovskog tima

spanija kosovo fudbal

Fudbalska reprezentacija Španije dočekaće 31. marta u Sevilji kosovsku selekciju u meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo pod posebnim pravilima koja nikada ranije nisu primenjena, prenosi Marka.

Kako se navodi, pošto Španija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, gosti će imati poseban tretman.

Ministarstvo inostranih poslova Španije dalo je dozvolu da se meč odigra na španskoj teritoriji, nakon konsultacija sa UEFA i FIFA, ali rival neće imati status kao ostale reprezentacije.

Na zvaničnim protokolima pisaće "teritorija Kosovo", dok zastava neće biti postavljena uz špansku, već dalje od nje.

Na španskoj državnoj televiziji, koja je vlasnik TV prava, komentatori neće izgovarati reprezentacija ili nacionalni tim Kosova, već "selekcija teritorije Kosovo".

U istoj grupi kvalifikacija za Mundijal u Kataru su reprezentacije još dve zemlje koje ne priznaju Kosovo - Grčka i Gruzija.

Odgovor Španiji iz Prištine: Nećemo da igramo pod tim uslovima

Vest da će tzv. reprezentacija Kosova u Sevilji biti pod posebnim pravilima uzdrmala je sve u Prištini.

Fudbalski savez *Kosova odmah je reagovao saopštenjem, napomenuvši da je to diskriminacija od strane Španaca.

"Fudbalska federacija Кosova povodom provokacije Španske fudbalske federacije, koja u najavi kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo, koja se igra 31. marta u Sevilji, Кosovo pod nazivom teritorija, reaguje na sledeći način:

Pristup španske države prema državi Кosovo nažalost je bio destruktivan od proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine, ali ovaj pristup i sastav koji institucije ove zemlje pokušavaju da daju državljanstvu Кosova ne mogu da promene istoriju i stvarnost".

Iz Prištine su napomenuli da je tzv. Kosovo "nezavisna država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja sveta i ravnopravan član FIFA i UEFA".

"Pokušaj Španaca da minimalizuju državnost Кosova, pozivajući se na nas kao teritoriju, uzaludan je i nepravedan. Svesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacionalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja. Кriterijumi UEFA i FIFA poznati su i jasni kao kristal, a Španija to zna i ništa se neće promeniti, iako su napisali pravila. Njihova je stvar kako će da se opravdaju pred domaćim medijima, ali Кosovo neće praviti ustupke. Igraćemo samo po strogim kriterijumima i pravilima UEFA, sa državnom himnom i zastavom, u suprotnom meč se neće održati", zaključuje se.

Oni su poručili da je ponašanje Španaca neprihvatljivo i da su odmah sa kolegama iz FS Španije stupili u kontakt, ali i da ukoliko ne promene pomenuta pravila, biće primorani da se obrate UEFA.

(Tanjug)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.