Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predsednik Uefa Čeferin se neće kandidovati za reizbor 2027. godine - | K-013 Portal

Predsednik Uefa Čeferin se neće kandidovati za reizbor 2027. godine

uefa, aleksandar ceferin

Predsednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Aleksander Čeferin rekao je danas da se neće ponovo kandidovati na izborima 2027. godine.

Čeferin je to rekao nakon što je na današnjem Kongresu Uefa izglasana promena pravila, koja bi omogućila 56-godišnjem Slovencu da se ponovo kandiduje i ostane na čelu evropske kuće fudbala do 2031. godine.

Jedino se Fudbalski savez Engleske (FA) usprotivio tom amandmanu na Kongresu u Parizu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

FA smatra da bi predsednici trebalo da budu na funkciji maksimalno tri mandata po četiri godine.

Prethodna pravila dozvoljavala su predsedniku da služi tri mandata, ali prema novoj odluci, Čeferinov mandat, koji je počeo kada je 2016. godine zamenio Mišela Platinija delimično kroz četvorogodišnji ciklus, se ne računa kao pun mandat.

Iako je dvotrećinska većina od 49 saveza glasala za usvajanje predloga, Čeferin je ipak rekao da se neće kandidovati 2027. godine.

„Pre šest meseci sam odlučio da se više neću kandidovati. Razlog je taj što je posle nekog vremena svakoj organizaciji potrebna sveža krv, ali uglavnom jer sam već sedam godina daleko od porodice. Namerno nisam želeo ranije da iznesem razmišljanja jer sam želeo da vidim pravo lice nekih ljudi i video sam ga“, rekao je Čeferin na konferenciji za novinare, preneo je BBC.

Generalni sekretar Uefa Teodor Teodoridis rekao je da Čeferinova odluka da unapred ne kaže Savezima svoje planove nije sramota za FA.

„Mislim da nije. Imamo demokratiju“, naveo je on.

Ova promena se smatra kontroveznom, a tehnički direktor Uefa Zvonimir Boban u januaru je podneo ostavku iz protesta zbog pretpostavke da će Čeferin ostati na produženom mandatu.

Čeferin je rekao da je Boban znao da on neće tražiti novi mandat i njegov stav nazvao je „patetičnim vapajem“.

„Nije mogao da čeka jer posle moje objave njegovo kukanje ne bi imalo smisla“, dodao je predsednik Uefa.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.