Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website 25. MAJ "DAN MLADOSTI": Titov rođendan slave širom bivše SFRJ - | K-013 Portal

25. MAJ "DAN MLADOSTI": Titov rođendan slave širom bivše SFRJ

dan mladosti, srbija, josip broz tito

Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita, iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, ovaj dan je obeležavan kao njegov rođendan.

Centralna manifestacija je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet. Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.

Razdragani omladinci stizali su u Beograd vozovima, autobusima, peške. Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke. Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Poslednja štafeta morala je da prekine put jer je Broz umro, nastupila je velika opštenarodna tuga, a pored veličanstvenog sprovoda organizovane su svečane straže uz štafetu.

Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije. Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

Sedam godina posle Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsedniku ŠOJ.Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.