Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Biće dozvoljeno preticanje preko pune linije - | K-013 Portal

Biće dozvoljeno preticanje preko pune linije

Dozvola za preticanje preko pune linije jedna je od mnogih novina koje predviđaju izmene i dopune Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović kaže za "Novosti" da su velike izmene kod odredbe o obilaženju preko pune linije,

"Sada će to biti moguće ako se radi o sporim vozilima, na primer traktorima, ali samo ako se ne ugrožava bezbednost svih učesnika. Neke kazne se povećavaju, a neke smanjuju", navodi on.

Jedna od odredaba koje će pogoditi mnoge jeste ona koja se odnosi na maksimalnu dozvoljenu količinu alkohola u krvi. Umesto dosadašnjih 0,3 promila, ta granica se smanjuje na 0,2. S tim što profesionalni vozači, motociklisti i vozači sa probnim tablicama ne smeju da imaju ni trunku alkohola.

Ko bude imao do 0,5 promila alkohola u krvi platiće kaznu od 10.000 dinara. Do 0,8 preti kazna do 20.000. Ko posle donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije bude imao više od dva promila alkohola u krvi, ostaće bez automobila, a "zaradiće" i od 30 do 60 dana zatvora, jer će njegovo "upravljanje vozilom" biti tretirano kao nasilnička vožnja, prenose "Novosti".

"Cilj je da se broj poginulih i unesrećenih dodatno smanji. Devedesetih godina imali smo u proseku oko 1.500 poginulih godišnje, početkom ovog veka oko 1.000, a sada, poslednje tri godine, oko 600. Želja je da ta crna cifra bude ispod 500", dodaje Okanović.

Takođe, povećavaju se i kazne za korišćenje mobilnih telefona u toku vožnje i nevezivanje pojaseva sa 5.000 na 10.000 dinara.

Predviđeno je više slučajeva kršenja odredaba novog zakona za koji je zaprećena maksimalna novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara. To su vožnja pod uticajem alkohola od 1,2 do 2,0 promila, vožnja bez položenog vozačkog ispita, prekoračenje od 80 do 100 kilometara na sat van naselja, od 70 do 90 kilometara na čas u naselju i od 50 kilometara u zoni usporenog saobraćaja.

(Novosti)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.