Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brak više nije uslov za porodičnu penziju - | K-013 Portal

Brak više nije uslov za porodičnu penziju

Brak više nije uslov za porodičnu penziju

Pravo na porodičnu penziju od ove godine imaju i vanbračni partneri, što znači da će posle smrti supružnika, iako se nisu potpisali pred matičarem, imati pravo da naslede primanje ukoliko je njihova zajednica trajala najmanje tri godine.

Isto važi i za one koji sa preminulim penzionerom imaju zajednčko dete. To pravo, međutim, udovica može da ostvari samo ako je navršila 53 godine ili u trenutku smrti supružnika ima najmanje 45 godina. U tom slučaju, ček će početi da joj stiže tek kad napuni 53. Kada su u pitanju muškarci, oni porodičnu penziju ne mogu da dobiju pre 58 godine.U izmenama Zakona o PIO koje su stupile na snagu 1. januara navodi se i da će porodični penzioni ček stizati čak i na adresu razvedenog supružnika ukoliko je sudskom presudom utvrđeno da ima pravo na izdržavanje.

Za supružnike vojnih lica važe drugačija pravila. Vanbračni partner profesionalnog vojnika koji je poginuo za vreme ratnih dejstava pravo na porodičnu penziju stiče bez obzira na navršene godine pod uslovom da nije ponovo sklopio brak, pišu Novosti.

Iznos porodične penzije kod svih osiguranika određuje se od starosne, prevremene ili invalidske penzije koja bi osiguraniku pripala u času smrti, u procentu koji se utvrđuje prema broju članova porodice koji imaju pravo na primanje. Tako ako je u pitanju jedan član dobiće 70 odsto, dva 90, tri 90, dok će četiri ili više članova dobiti čitav iznos.

(Novosti)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.