Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Broj onih koji će glasati na izborima na ivici polovine ukupno upisanih birača - | K-013 Portal

Broj onih koji će glasati na izborima na ivici polovine ukupno upisanih birača

Bogosavljević: Broj onih koji će glasati na izborima na ivici polovine ukupno upisanih birača

Prema istraživanju koje je sproveo „Ipsos stratedžik marketing“ na izborima koji će se održati u aprilu, od 4,8 miliona birača za koje se procenjuje da žive u Srbiji, najmanje polovina će glasati, a broj izašlih će najverovatnije biti na ivici polovine broja ukupno upisanih, izjavio je danas Srdjan Bogosavljević, konsultant ove istraživačke agencije.

Bogosavljević je gostujući na TV Prva rekao da će to biti „test legitimiteta ali i da teško da će neko moći da ne prizna izbore s obzirom da ne postoji ustavna prepreka o procentu izašlih na izbore“.

On je rekao i da se od ukupnog broja od 6,8 miliona upisanih birača u Srbiji, procenjuje da izmedju 20 i 25 odsto njih živi u inostranstvu, što je slučaj i u drugim zemljama Zapadnog Balkana.

„Istrazivanja se rade na prisutnom stanovništvu i biračkom telu u zemlji a ne onima koji su u inostranstvu i koji nikako neće glasati ili će glasati u malom borju. Od tih 4,8 miliona birača (koliko se procenjuje da su upisani u birački spisak i žive u Srbiji) sigurno će najmanje polovina izaći na izbore. To je i dalje na ivici od 50 odsto, zato što se radi o ljudima u zemlji. Opredeljenost onih koji će izaći na izbore je relativno visoka, oko 60 odsto njih već zna za koga će glasati“, kazao je Bogosavljević.

 

On je rekao da je problem Srbije „depopulacija stanovništva“, odnosno to što godišnje iz zemlje odlazi oko 30.000 ljudi, dok je u isto vreme za oko 35.000 manji broj rodjenih.

„Zemlja se prazni za 70.000 ljudi godišnje. To su vrlo jasne činjenice, svi znamo da imamo depopulaciju sa 1,4 deteta po majci, a ne sa 2,1 koliko je potrebno za ravnotežni razvoj“, rekao je Bogosavljević.

(Beta)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.