Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Cene namirnica i dalje rastu, stabilizacija moguća tek krajem godine - | K-013 Portal
cene namirnica, srbija, stabilizacija

Cene namirnica i dalje rastu, stabilizacija moguća tek krajem godineTrend povećanja cena osnovnih životnih namirnica će se nastaviti, ističu stručnjaci i navode da se stabilizacija i mogući pad cena može očekivati tek krajem godine.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović rekao je da, kada gledamo cenu poljoprivedno - prehrambenih proizvoda, možemo da primetimo trend rasta koji konstantno traje od početka pandemije koronavirusa do danas.
 
Naveo je da postoji više razloga za rast cena na koji, pre svega, utiče situacija na svetskom tržištu, dok je drugi deo vezan za domaću proizvodnju i domaće tržište.

 

Na pitanje da li možemo da očekujemo rast cena osnovnih životnih namirnica i u narednom periodu, Bogunović kaže da možemo, pre svega zbog inflacije i rasta cena energenata i da će se taj trend nastaviti.

"Mi očekujemo da će možda doći do stabilizacije makroekonomske situacije do kraja godine i tek u tom periodu možemo da očekujemo da će se rast cena možda stabilizovati, a u periodu nekih kultura krenuti i na dole", dodao je.
 
Naveo je crni luk, čija cena je drastično porasla u prethodnom periodu.
 
Kaže da u Srbiji imamo ograničene površine na kojima se sadi crni luk, tako da to što se na tržištu pojavio manjak te robe znači da je prošao pik proizvodnje, a da je veća potražnja za njim, što otvara prostor da se podigne cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.