Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Centralni registar stanovništva počinje da radi od septembra - | K-013 Portal

Centralni registar stanovništva počinje da radi od septembra

Centralni registar stanovništva počinje da radi od septembra

Za Centralni registar stanovništa (CRS) trenutno se pripremaju softverska rešenja, a uslediće "prelivanje" ažurnih podataka građana iz sadašnjih 13 evidencija u Registar, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Zakon i podzakonski akt za uspostavljanje CRS doneti su prošle godine, a registar će proraditi 1. septembra.



Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić rekla je da je ove godine formirana radna grupa koja se bavi uspostavljanjem Registra.

"Posle 'prelivanja' podataka iz osnovnih u Centralni registar stanovništa, poslednja faza će biti provera svih tih podataka i njihove tačnosti pre nego što sam registar zaživi", kaže Dražić.

Podaci 13 evidencija sada se vode kod različitih organa, a po uspostavljanju preko CRS biće dostupni samo najnoviji ažurni podaci o svakom građaninu.

Pomoćnica ministra navodi da će za istoriju podataka građani i dalje morati da se obraćaju institucijama koje vode ove osnovne registre.



Neki od podataka o građanima koji će se naći u CRS su iz matičnih knjiga, evidencija o državljanstvima, ličnim kartama, putnim ispravama, prebivalištu i boravištu, kao i podaci o strancima.

"CRS će pomoći državi da proces postupaka bude brži i efikasniji, ali i građanima koji kada podnose zahtev tako što više neće morati da prikupljaju različitu dokumentaciju, stoje u redovima, čekaju pred šalterima i plaćaju različite takse, već će podatke prikupiti ovlašćeni službenici i doneti rešenje", kaže Dražić.

Za potpunu bezbednost podataka koji će nalaziti u CRS zadužena je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije kažu u Ministarstvu.



"Kada se uspostavi CRS građani će sami moći da provere svoje podatke i ako nađu neke koji nisu tačni ili nisu potpuni, mogu se obratiti da se to istog momenta ispravi", rekla je ona.

Pri pristupanju Registru ovlašćeni organi će, ukoliko uoče da se podaci ne poklapaju, moći o tome da obaveste Ministarstvo kako bi bilo ispravljeno u najkraćem vremenu.

(Tanjug)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.