Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website DANAS: Vučić, Brnabić, Gojković ocenjeni kecom od mladih - | K-013 Portal

DANAS: Vučić, Brnabić, Gojković ocenjeni kecom od mladih

Mladi u Srbiji

Mladi u Srbiji nemaju poverenja u većinu lidera države – neprelazne ocene dobili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i ministri vojske i policije – Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, piše list Danas.

 

Ocene mladih za rad funkcionera su još lošije nego prošle godine, pokazuju podaci Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji. Istraživanje o stavovima mladih prestavljeno ovim izveštajem, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), sprovedeno je od maja do jula ove godine. Izveštaj je predstavljen juče povodom Međunarodnog dana mladih u Medija centru.

Mladi su ove godinu Vučiću dali ocenu 1,6, premijerka je dobila istu ocenu, ministar policije je dobio prosečnu ocenu 1,4, dok su najlošije rangirani ministar Vulin i Maja Gojković sa ocenama 1,3. Od ispitivanih, jedine ličnosti koje su dobile pozitivnu ocenu su ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i patrijarh Irinej. Iako je ministar Udovičić dobio pozitivnu ocenu, KOMS ukazuje na jako loše rezultate i gotovo nepostojeću saradnju Ministarstva omladine kada su problemi i javne politike o mladima u pitanju.

Predstavnik Ministarstva omladine i sporta nije se pojavio na predstavljanju Alternativnog izveštaja iako je bio pozvan, bez objašnjenja ili opravdanja, objasnio je Stefan Đorđević, generalni sekretar KOMS.

– Ovo nije jedinstvena situacija jer već od početka godine su naši kontakti sa Ministarstvom omladine nepostojeći. Resorni ministar nema vremena da se sastane sa nama a stiče se utisak da je to zbog načina na koji izveštavamo o problemima mladih – zbog toga što ne guramo stvari pod tepih. Mi ćemo svakako poslati preporuke ministarstvu i nadamo se da će oni to uzeti u obzir, rešenje nije da se sakrivaju od javnosti, ukazao je Đorđević.

Milorad Bjeletić iz Beogradske otvorene škole, koja je učestvovala u sačinjavanju izveštaja, dodao je da je problematično i to što Vlada nije imenovala pomoćnika ministra zaduženog za omladinu.

– Činjenica da već osam meseci Vlada Srbije nije našla za shodno da imenuje osobu kojoj će da bude posao da radi na ovim problemima pokazuje koliko je ova tema na dnevnom redu, istakao je Bjeletić.

Osim toga, u sektoru za omladinu radi samo devet zaposlenih, a Vlada Srbije u više navrata je kasnila sa usvajanjem Nacionalne strategije za mlade, u velikom broju jedinica lokalne samouprave nema zaposlenih koji se bave politikama za mlade, dok budžet za mlade predstavlja samo 0,09 odsto državnog budžeta Srbije, ukazao je Đorđević.

Podaci istraživanja pokazuju da je poverenje mladih u institucije – Narodnu Skupštinu, Vladu, čelnike tih institucija kao i političke partije na jako niskom nivou – svi su dobili neprelazne ocene. Oni ne vide prostor za političku participaciju, smatraju da teme koje se tiču mladih nisu zastupljene u javnom životu a 71 odsto mladih smatra da u Srbiji ne postoji sloboda medija.

Ono što posebno odskače među podacima je i značajan pad poverenja mladih u Evropsku uniju. Ulazak Srbije u EU podržava 38 odsto mladih, što je za skoro pet odsto manje nego lane. U ovogodišnjem istraživanju je prvi put zabeležen veći procenat protivnika ulaska Srbije u EU među mladima, pošto takav stav ima 40 odsto ispitanika.

Sa druge strane, oni i dalje bolju budućnost i životni standard vide u zemljama Zapadne Evrope. Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju a od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države.

Kao glavni razlozi za to mogu se uzeti njihovi odgovori koji ukazuju na većinski stav da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja, mišljenje da je visoko obrazovanje diskreditovano lažnim diplomama, kao i loš ekonomski položaj.

U istraživanju je učestvovalo 1.238 osoba starih od 15 do 30 godina. Autor izveštaja je politikolog Boban Stojanović.

(Danas.rs)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city