Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Devet testova na koronavirus u Srbiji, svi negativni, dvoje građana u privremenom karantinu - | K-013 Portal

Devet testova na koronavirus u Srbiji, svi negativni, dvoje građana u privremenom karantinu

U Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije urađeno je devet testova na korona virus i svi su bili negativni, a u karantinu je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru "Dajmond princes" i oni su u dobrom opštem stanju, izjavio je danas rukovodilac Infektivne klinike Goran Stevanović.

Devet testova na koronavirus u Srbiji, svi negativni, dvoje građana u privremenom karantinu

On je za RTS rekao da to dvoje građana nije u izolaciji, već u privremenom karantinu pod pojačanim nadzorom.

"Oni su pod pojačanim nadzorom jer su bili u zatvorenoj sredini, gde je cirkulacija virusa vrlo intenzivna i to se odnosi na sve respiratorno prenosive viruse – kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sistem cirkulacije vazduha, kao što su veliki brodovi, avioni, zgrade sa centralizovanom klimatizacijom koje ne poseduju antivirusne filtere", rekao je Stevanović.

Slični uslovi su i u velikim tržnim centrima – zato sve zemlje gde ima transmisije virusa zatvaraju takve ustanove.

"Devet sumnjivih slučajeva sa Instituta za infektivne i tropske bolesti je do sada testirano i svi su bili negativni. Mi posedujemo i neke skrining testove šire palete detekcije, ali se u principu uvek koriste testovi 'Torlaka' za odbacivanje sumnje na koronavirus", rekao je Stevanović.

Institut "Torlak" je nacionalna referentna laboratorija koja radi testove na korona virus za potrebe cele države.

Kako je rekao, sektor za inspekcijski nadzor i epidemiološke službe uvele su mere nadzora nad svim našim državljanima, povratnicima i iz Italije.

"U ovom trenutku moramo svi da se ponašamo odgovorno, ako je moguće izbegavati odlazak u ugrožena područja gde se pojavljuje transmisija koronavirusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja treba da postupaju po uputstvima sanitarnih inspektora na granicama i nadležnih epidemiologa", poručio je Stevanović.

To je, dodaje, i glavna mera prevencije – poštovati mere koje oni odrede, da se prema stepenu rizika stave pod različite vrste nadzora: od praćenja stanja u kućnim uslovima, preko kućne izolacije, pa do karantinske mere kod osoba koje su bile u uslovima koji su visoko suspektni da transmisiju virusa.

(Fonet)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.