Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Dobrovoljno namirenje preko izvršitelja od 01. januara, nećete ostati bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000e - | K-013 Portal

Dobrovoljno namirenje preko izvršitelja od 01. januara, nećete ostati bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000e

Dobrovoljno namirenje preko izvršitelja od 01. januara, nećete ostati bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000e

Ukoliko ste dužnik i strepite od prinudne naplate, imajte u vidu da 1. januara stupaju na snagu izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Promenjeno je više od pola "zakona o izvršiteljima", za koji se tvrdi da je sada povoljniji za dužnike. Od 1. januara 2020. godine uvodi se postupak dobrovoljnog namirenja novčanih potraživanja pred javnim izvršiteljem. Suština je u tome da dužnik postigne sporazum sa poveriocem, uz posredovanje javnog izvršitelja, ali bez ulaženja u izvršni postupak i uz znatno manje troškove. Inicijativa mora da potekne od poverioca, a rok za sprovođenje ovog postupka je ograničen na 60 dana.

Od 1. januara 2020. godine počinje primena novih odredbi Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO), prema kojima dužnik, vlasnik nepokretnosti više neće moći da ostane bez stana zbog komunalnog duga manjeg od 5.000 evra u dinarskoj protivrednosti.

Takođe, zakonskim izmenama predviđena je potpuna zaštita porodilja i dece - tako što će po prvi put biti izuzeta od izvršenja sva primanja po osnovu zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodicama sa decom.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.