Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Država će, umesto gazda, overavati zdravstvene kartice radnika - | K-013 Portal

Država će, umesto gazda, overavati zdravstvene kartice radnika

Od 1. oktobra na snazi je takozvana automatska overa zdravstvenih kartica, pri čemu poslodavci ne moraju da idu na šaltere RFZO da bi se overile zdravstvene isprave njihovih zaposlenih.

Predsednica Vlade Ana Brnabić, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, predstaviće sutra  ovaj novi, digitalni sistem za automatsku overu kartica zdravstvenog osiguranja.

Primenom novog sistema, poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice odlaskom na šalter, već će država to da čini umesto njih, na osnovu podataka Poreske uprave o uplaćenim doprinosima. Prema pisanju Politike, dovoljno je da poslodavac samo redovno uplaćuje doprinose.

Zahvaljujući automatskoj overi kartica, kako se ukazuje, prestaje veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike i ostvaruje se ušteda privredi od najmanje 1,5 miliona evra godišnje.

Mukotrpno čekanje u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ponavljalo se najmanje dva puta u godini za blizu tri miliona zaposlenih i članova njihovih porodica, a ako su u pitanju bili radnici na određeno vreme, overa zdravstvenih knjižica obavljala se i po pet puta godišnje.

Očekuje se da će većina preduzetnika zapravo osetiti ovu novinu od 2018. godine, kada ističe zdravstveno osiguranje većine zaposlenih.

Iako je, prema rečima direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića, usluga prvenstveno namenjena poslodavcima, jednaku korist od nje već imaju nezaposleni i novi penzioneri.

"Na početku penzije, građani su morali da odu na šalter RFZO i overe knjižicu, sada više ne. Isto je i sa nezaposlenima, samo je bitno da su prijavljeni kod Nacionalne službe za zapošljavanje. Automatsku overu kartice omogućili smo povezivanjem pet državnih institucija u jedinstvenu bazu informacija. RFZO, kao vlasnik kartica, uvezali smo s bazama podataka Poreske uprave, CROSO, PIO i NSZZ", naglašava direktor novoosnovane kancelarije Vlade.

Autor: Tanjug, PolitikaPratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.