Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Državni sekretar: Uvesti kontrolu pravosuđa, recimo da predsednik postavlja sudije - | K-013 Portal

Državni sekretar: Uvesti kontrolu pravosuđa, recimo da predsednik postavlja sudije

Državni sekretar: Uvesti kontrolu pravosuđa, recimo da predsednik postavlja sudije

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić izjavio je da Ustav Srbije mora da se menja kako bi pravosuđe dobilo eksternu kontrolu, jer su sudstvo i tužilaštvo, kako je rekao, postali "neodgovorna grana vlasti" i "zatvoreni sistem koji vodi račina samo o sebi".

Naveo je primer Francuske u kojoj, kako je rekao, sudije i tužioce postavlja predsednik države.

On je, gostujući na TV Prva, rekao da je Ministarstvo pravde tokom procesa evropskih integracija izgubilo ingerencije i da su tužilaštvo i sudstvo "postali dva potpuno zatvorena sistema, po sistemu vrana vrani oči ne vadi", prenosi N1."Sudstvo i tužilaštvo postali su neodgovorna grana vlasti, zatvoren sistem koji vodi računa samo o sebi i koji niko ne kontroliše eksterno", ocenio je Ilić.

Problem, kako je rekao, vidi u tome što sudije biraju sudije, a tužioci biraju tužioce. Kao moguće rešenje naveo je primer Francuske.

"Mi imamo, dakle, u jednoj Francuskoj, da u njihovom ustavu sudstvo i nije grana vlasti, nego autoritet, a sudije i tužioce postavlja predsednik države. A kod nas, umesto predsednika države, umesto da recimo predsednik Vučić postavlja sudije, imamo da oni koji sede sa kriminalcima u hotelu 'Šumadija' to rade", kazao je Ilić.Upitan da li je to mešanje u nezavisnost pravosuđa, rekao je da je od političkog pritiska, za razliku od drugih pritisaka, "napravljena fama".

"Sada moramo da promenimo Ustav, moramo da promenimo pravila igre, moramo da otvorimo taj krug, pravosuđe mora da dobije eksternu kontrolu", rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde.

(N1)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS


Najnovije: Na portalu

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city