Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Gradnja nacionalnog stadiona nije u planu sledeće tri godine, najavljuje se samo zaduživanje - | K-013 Portal

Gradnja nacionalnog stadiona nije u planu sledeće tri godine, najavljuje se samo zaduživanje

Gradnja nacionalnog stadiona nije u planu sledeće tri godine, najavljuje se samo zaduživanje

Iako je minsitar finansija SIniša Mali najavio da je za gradnju Nacionalnog stadiona već izdvojeno 250 miliona evra i da će radovi početi sredinom ove godine, u republičkom budžetu, a posebno u delu koji popisuje kapitalne projekte u naredne tri godne, nigde se ne spominje stadion.

Jedino mesto u Zakonu o budžetu za 2020. godinu gde se stadion pominje su odobreni projektni zajmovi gde se navodi da će se država zadužiti za 250 miliona evra za ovu namenu i to nije precizirano gde će se zadužiti, već stoji generička stavka "fondovi, korporacije i banke", piše Danas.


Stručnjaci za javne finansije ističu da s obzirom na to da nema stavke u budžetskim troškovima, ne bi trebalo ništa konkretno da se desi sa ovim projektom ove godine. Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta, kaže za Danas da to što se kredit za Nacionalni stadion našao u planu zaduživanja nije garancija ni da će biti realizovan, ni da neće.

"To pokazuje nameru države da krene u zaduživanje, ali obično prođu godine dok se ne operacionalizuje", ističe on.

Ni u drugim evidencijama nema naznaka da bi gradnja stadiona mogla da počne u bilo kakvo dogledno vreme. Jedina javna nabavka u vezi sa stadionom je ona o nabavci "geodetske i geološke podloge za potrebe izrade Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog stadiona" koja je raspisana u septembru, a ugovor vredan oko 2,6 miliona dinara je zaključen krajem oktobra prošle godine. Rok za podnošenje ovog elaborata ističe ovih dana. Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture je u decembru 2018. godine započelo izradu projekta područja namenjenog za stadion koji bi trebalo da bude gotov ovog meseca.

Ovo znači da još uvek nema ni idejnog projekta, pa se ne zna otkud uopšte cifra od 250 miliona za koju država planira da se zaduži.

Ekonomista Milan Kovačević kaže za Danas da smatra da se taj projekat neće ni ostvariti. "Možda je tako i bolje. Mislim da je u priličnoj meri to obećanje namenjeno navijačima, kojih u Srbiji nema malo, a istraživanja sigurno pokazuju koliko oni nose glasova", napominje on.

Ekonomista Saša Đogović iz Instituta za istraživanja tržišta objašnjava za Danas da je skeptičan prema investicionim planovima.

"Pretpostavljam da će ove godine biti rađen projekat, a možda će biti postavljen i kamen temeljac pred izbore. Međutim, mi u uslovima niskog životnog standarda, ekoloških akcidenata, loše kanalizacione infrastrukture govorimo o nacionalnom stadionu. To se pravi kada se reše suštinski problemi", objašnjava Đogović.

Kompletnu priču pročitajte u današnjem izdanju dnevnog lista Danas.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS

Najnovije: Na portalu

craft beer jun 2024 big pancevo 460x600

grupa pancevo

konoba32 baner mob

10906531 721735721273076 3753183143446782296 n

Mima artwork

Logo KAREJA2

pancevo city