Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website HBIS: U eksploziji u smederevskoj železari nije bilo povređenih i oštećene opreme - | K-013 Portal
hbis grupa srbija, zelezara smederevo, eksplozija, srbija

HBIS: U eksploziji u smederevskoj železari nije bilo povređenih i oštećene opremeKompanija HBIS grupa Srbija objavila je danas da u eksploziji u železari u Smederevu niko od zaposlenih nije povređen, niti je došlo do oštećenja opreme za proizvodnju.

Kako je navedeno, istraga o eksploziji, koja se dogodila juče oko 14 časova, pokazala je da je „došlo do erupcije tečne faze iz čaše za transport troske sa Visoke peći broj 1, prilikom razlivanja sadržaja čaše u livna polja“.

Precizirano je da se erupcija dogodila na otvorenom prostoru, koji služi za razlivanje i granulaciju troske i koji je fizički udaljen od proizvodnih postrojenja, kao i od okolnih kuća.

„Uzrok incidenta je kontakt troske, temperature iznad 1.100 stepeni C i vlage nastale zbog vremenskih uslova, što je stvorilo uslove za erupciju tečnog sadržaja unutar čaše, usled velike koncentracije vodonika. Tom prilikom došlo je do formiranja dimnog oblaka“, objašnjeno je iz kompanije.

Istaknuto je da su prilikom „razlivanja tečne faze“, poštovane sve propisane bezbednosne procedure.

Iz HBIS-a je saopšteno i da se „proces zaduvavanja“ Visoke peći 1 odvija prema unapred propisanoj proceduri i planu.

Ona je ocenila da Zapad, a pre svega Amerika, ulažu velike napore da Srbiju pridobiju za zapadnu opciju te da je u tom smislu pritisak Zapada na Srbiju veliki, „iako verbalno deluje da SAD ima benevolentan odnos prema Beogradu“.

„Paralelno sa izjavama američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila, kao i još nekih američkih i evropskih dužnosnika i lidera, slušamo izjave nižih predstavnika vlasti u EU, tog drugog ešalona, koji upozorava šta Srbiji može da se desi ukoliko se ne opredeli za zapadnu opciju“, dodala je Biserko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.