Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Hram Svetog Save gotov na jesen - | K-013 Portal

Hram Svetog Save gotov na jesen

Hram Svetog Save gotov na jesen

Od pokretanja ideje za podizanje Hrama Svetog Save 1895. preko postavljanja temelja 1935. nakon 125 godina svi radovi na njemu biće završeni na jesen, rekao je episkop remezijanski Stefan, vikar srpskog patrijarha.

"Do sada je u hramu postavljeno oko 70 odsto mozaika i po projektu, do kraja septembra ove godine trebalo bi da mozaik bude kompletno završen", rekao je vladika za "Blic".

On podseća da je presudnu ulogu u izboru mozaika kao tehnike i u omogućavanju njene realizacije imao dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju 2012. godine koji je tada obećao pomoć Rusije.Pored radova na mozaiku, u hramu je u toku izrada tri ikonostasa, jednog velikog i dva mala, zatim radovi na postavljanju 318 lustera, ozvučenja, video-nadzora i specijalne rasvete namenjene za osvetljenje mozaika.

"Svaki detalj na hramu je čudesan i sa ponosom možemo izjaviti da je naš hram najveći hram na svetu pod mozaikom, uopšte najveći na Balkanu i, u nekim brojkama, veći i od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi", kaže vladika.

On je rekao da završetak hrama označava i završetak vekovne borbe za podizanje spomenika jednom princu, monahu, prvom srpskom arhiepiskopu i svetitelju Savi Nemanjiću.

(Tanjug, Blic)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.