Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Instant plaćanje skeniranjem QR koda od danas u Srbiji - | K-013 Portal

Instant plaćanje skeniranjem QR koda od danas u Srbiji

U Srbiji je od danas omogućeno plaćanje robe koje je obeleženo oznakom "IPS" (Instant plaćanja Srbija) skeniranjem QR koda na deklaraciji, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Instant plaćanje skeniranjem QR koda od danas u Srbiji

Ova plaćanja iniciraju se putem aplikacije za mobilno bankarstvo prikazivanjem ili skeniranjem NBS IPS QR koda odabirom opcije "IPS pokaži" ili "IPS skeniraj", a trgovcu će biti dovoljan samo mobilni telefon da bi od kupca primao instant plaćanja.

Na ovaj način bi prodavci odmah dobijali novac za svoju robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, što se inače dešava ukoliko se transakcija obavlja platnim karticama.

Izmene Zakona o trgovini koji je počeo da se primenjuje od 31. januara predviđa da svi proizvodi u maloprodaji moraju da imaju bar-kod ili QR kod, što je do sada bila samo mogućnost.

Prvi trgovac koji je omogućio instant plaćanje NBS IPS QR kodom na svojim prodajnim mestima je veliki trgovinski lanac Mercator S doo, sa preko 320 prodajnih objekata Roda, Idea i Mercator, i to u saradnji sa domaćom Poštanskom štedionicom, dodaje se u saopštenju.

Instant plaćanja putem metoda "IPS pokaži", gde korisnik pokazuje NBS IPS QR kod na ekranu svog mobilnog uređaja, izvršavaće se na više od 1.300 naplatnih mesta u okviru navedenih prodajnih objekata.

"Trgovci i banke su kao najveću prednost ovog načina plaćanja prepoznali niske troškove procesiranja transakcija i trenutni prenos i raspoloživost novčanih sredstava na računu trgovca. To je prednost koju instant plaćanja imaju u odnosu na platne kartice", navode u NBS.

Centralna banka navodi i da je u specijalizovanoj laboratoriji radila zajedno sa bankama na proveri aplikacija za prihvatanje i za izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima pomoću kojih se klijenti banaka povezuju na novi sistem.

Korisnici Poštanska Štedionica su prvi koji će imati ažurirane aplikacije mobilnog bankarstva za instant plaćanja na prodajnim mestima. Pored ove banke, ostale banke koje su dobile odobrenje Narodne banke Srbije i koje će u narednim danima među prvima ažurirati aplikacije mobilnog bankarstva za svoje korisnike su Komercijalna banka, AIK banka, Erste bank, Credit Agricole, Eurobank, NLB i Direktna banka.

Ažurirane aplikacije imaće nove funkcionalnosti za instant plaćanja na prodajnim mestima i njihove nove verzije biće postavljene na Google Play Store i App Store.

"Takođe, upotrebom funkcije 'IPS skeniraj' potrošači će moći da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod, jednostavno u dva-tri klika na mobilnom telefonu, bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje. Trenutno, NBS IPS QR kodove na svojim računima štampaju Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Telenor, JKP Informatika Novi Sad, JKP Gradska toplana Niš, a očekujemo da u narednom periodu ove kodove na računima štampaju i druga preduzeća koja izdaju veliki broj mesečnih računa", navodi se u saopštenju.

(Novaekonomija)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.