Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraživanje: Mladima važna ideologija partija, ali smatraju da ih se same stranke ne pridržavaju - | K-013 Portal

Istraživanje: Mladima važna ideologija partija, ali smatraju da ih se same stranke ne pridržavaju

mladi, ideologija partija, istrazivanje, srbija, fakultet politickih nauka

Polovini mladih u Srbiji važna je ideologija stranaka, a još trećini je ona delimično bitna pri odabiru partije za koju će glasati, pokazalo je istraživanje studenata Fakulteta političkih nauka (FPN).

Međutim, većina mladih smatra da se stranke ne pridržavaju svojih statutarnih i programskih ideoloških opredeljenja.

Istraživanje "Stavovi mladih o ideološkim pravcima u Srbiji" je pokazalo da je mladima najlakše bilo da ideloški odrede partije i pokrete kao što su Ne davimo Beograd, gde je polovina ispitanika rekla da se nalaze na levoj strani spektra, a kao izrazito desno orijentisane 60 odsto ispitanika izdvojilo je Pokret obnove Kraljevine Srbije i Dveri.

"Partije poput Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Stranke slobode i pravde mladi su teže određivali, odnosno, ove partije za njih predstavljaju pre mešavinu desnog ili levog centra ili, čak najčešće, partije koje se mogu definisati i kao 'catch all' partije", naveli su autori istraživanja.

Mladi se često identifikuju sa nekom ideologijom, a istraživanje je pokazalo da su to u najvećoj meri feminizam, nacionalizam, socijalizam i patriotizam, kao i da sličan broj ispitanika, po više od 30 odsto, ima suprotne stavove da li je nužno ili ne da se zastupa više od jedne ideologije.

Istraživanje je sprovedeno onlajn i terenskim anketiranjem, a u njemu je učestvovalo 776 ispitanika starosti od 15 do 30 godina, sa cele teritorije Srbije u periodu od 16. aprila do 3. maja 2022. godine.

Više od 41 odsto mladih istaklo je da kao glavni izvor informisanja koristi internet novine i portale, dok su štampani mediji glavni izvor informisanja za 0,8 odsto ispitanika.

Skoro 90 procenata mladih u tom istraživanju ne pripada nijednoj partiji ili pokretu, što može da pokaže i da su mladi često apolitični i ne teže ka participaciji u trenutno postojećim partijama i pokretima u Srbiji, zaključili su autori istraživanja.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS