Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Istraživanje pokazalo: Srbija lošija u vladavini prava u odnosu na protekle godine - | K-013 Portal

Istraživanje pokazalo: Srbija lošija u vladavini prava u odnosu na protekle godine

vladavina prava, izvestaj

Međunarodno istraživanje o vladavini prava, koje je objavila organizacija World Justice Project, pokazuje da je ukupan skor Srbije na tom rangiranju nepromenjen -0,49, ali je došlo do pada na listi.

Srbija je pala na 83. mesto od 140 zemalja, saopštila je danas nevladina organizacija Transparentnost Srbija.
 
U svim oblastima koje se ocenjuju, Srbija u poslednje tri godine beleži pogoršanje stanja ili stagnaciju, a ono je najizraženije u kategoriji "ograničenje vlasti", gde se ocena spustila sa 0,50 iz 2015. godine, na ovogodišnjih 0,37.
 
Nazadovanje je sistematično i kada je reč o kategoriji otvorenosti i transparentnosti, gde se skor za šest godina spustio sa 0,56 na 0,46.
 
U oblasti "odsustvo korupcije" ocena se pogoršava treću godinu zaredom i sada je 0,42 - ispod globalnog proseka i ispod proseka regiona.
 
Kada je reč o pojedinačnim indikatorima, među najslabijima su ocene koje je Srbija dobila za mogućnost da zvaničnici budu kažnjeni za svoje nezakonito postupanje - svega 0,24, i konstantan pad sedam godina za redom, u pogledu
zloupotreba funkcije u zakonodavnoj vlasti za privatnu korist - 0,24, nerazumno dugih suđenja u građanskoj materiji - 0,22, i neprimerenog uticaja političara na policiju, tužilaštvo i sudove - 0,21.
 
Imajući u vidu nalaze ovog istraživanja, prema oceni Transparentnosti Srbije, zabrinjava činjenica da se u programu nove vlasti borba protiv korupcije nije našla među ključnim prioritetima Vlade koja je izabrana, jer se u njenom programu za tu oblast navode samo pojedini statistički podaci (broj hapšenja, optužnica i presuda u poslednje tri godine), a nema reči o planovima, bilo preventivnih ili represivnih mera za budućnost.
 
U odnosu na širi region (istočna Evropa i centralna Azija), Srbija je na devetom mestu od 14 zemalja i iza nje su Belorusija, Kirgizija, Rusija i Turska, a isti indeks ima Albanija, dok je najbolje mesto zauzela Gruzija. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS