Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website JEDINSTVEN SLUČAJ U SVETU: Porodila se žena u Beogradu koja boluje od primarne plućne hipertenzije - | K-013 Portal

JEDINSTVEN SLUČAJ U SVETU: Porodila se žena u Beogradu koja boluje od primarne plućne hipertenzije

Na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCS porodila se Đ.J. (24) koja ima primarnu plućnu hipertenziju, i to je jedinstven slučaj u svetu da žena sa tako ozbiljnim zdravstvenim problemom, opasnim po život iznese trudnoću.

Primarna plućna hipertenzija (IPAH) je stanje u plućima koje se karakteriše povećanjem pritiska u arterijskom delu plućne vaskularne mreže čiji uzrok nije poznat.

Neblagovremeno dijagnotikovana i nelečena IPAH dovodi do srčane insuficijencije i smrti bolesnika.

"Trudnoća kod ovih pacijenata je apsolutno kontraindikovana, jer je rizik od smrti majke 40 odsto. Iz tog razloga trudnica među ovim pacijentima praktično nema", kaže direktor GAK Višegradska Aleksandar Stefanović.

U saopštenju prosleđenom medijima on navodi da je kod pacijentkinje Đ.J. koja ima primarnu srčanu insuficijenciju, pre sedam meseci konstatovana trudnoća i da joj je konzilijum lekara sastavljen od perinatologa i kardiologa predložio prekid trudnoće, ali da su to odbili trudnica i njen suprug.

Trudnoća je redovno kontrolisala na Klinici za ginekologiju i akušerstvo , dok je kardiološke kontrole obavljao tim sa Klinike za kardiovaskularne bolesti KCS.

"U 30 nedelji trudnoće pacijentkinja je primljena na Kliniku radi praćenja i planiranja završetka trudnoće. Primenjena je kortikosteroidna terapija radi sazrevanja pluća bebe. Sa 32 nedelje gestacije trudnoća je završena operativno na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCS", navodi Stefanović.

Rođena je devojčica teška 1570 grama, koja je transportovana u Institut za neonatologiju. Majka i devojčica su stabilne.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.