Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jedva dokazao da ispunjava uslove za penziju, 65 godina imao pogrešan matični broj - | K-013 Portal

Jedva dokazao da ispunjava uslove za penziju, 65 godina imao pogrešan matični broj

Jedva dokazao da ispunjava uslove za penziju, 65 godina imao pogrešan matični broj

Milan A. iz Niša koji ima 65 godina i 41 godinu staža jedva je dokazao da ispunjava uslove za starosnu penziju, jer ga je kompjuter stalno odbijao.

Kako piše "Politika", kad je Milan A. pre mesec dana došao u Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje da podnese zahtev za penziju, jer je ispunio oba uslova za penzionisanje – 41 godinu staža i 65 godina života, radnica na šalteru objasnila mu je da kompjuter ne može da ga prepozna kao kandidata za penzionera, te da sigurno nema povezane sve godine staža i uplaćene sve doprinose. Rekla mu je i da u penziju može samo kao prevremeni starosni penzioner koji će do kraja života plaćati penale.Iz firme u kojoj je proveo 41 godinu neprekidno radeći kao mašinski inženjer dobio je potvrdu da su sve uplate u redu i sve to odneo u PIO. Službenica je s njim proveravala papire i uvidela da je zaista sve regularno, ali ponovnim unosom njegovog imena, prezimena i matičnog broja kompjuter ga je opet odbacio kao kandidata za penziju.

"Posle šest dana sam pozvan da dođem u Fond. Kontrolom je utvrđeno da imam pogrešno upisan matični broj. Umesto muškog 710 u mojoj dokumentaciji posle dana i datuma rođenja piše 715, što je oznaka za žene. Kako su mi rekli, kompjuter je upravo to signalizirao i zato je i odbijao da prihvati podatke, jer ne može neko ko se zove Milan da ima ženski matični broj", priča ovaj Nišlija za "Politiku".

Iz penzijskog fonda su ga uputili u gradski MUP da isprave ovu grešku i da nakon toga dođe na njihov šalter."Nisam verovao da niko do moje 65. godine života nije uvideo ovu grešku. Podizao sam kredit u banci, imam i kartice, svakog meseca sam išao po platu. I niko mi nikada nije rekao da imam pogrešan matični broj", kaže Milan A. i dodaje da nije imao problema ni kada je vadio pasoš, niti zdravstvenu legitimaciju.

Sada mora da menja sva dokumenta kako bi mu upisali muški matični broj.

(Politika)Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.