Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website JEREMIĆ ZA K-013: Bojkot sistema najbrži put za promenu vlasti u Srbiji - | K-013 Portal

JEREMIĆ ZA K-013: Bojkot sistema najbrži put za promenu vlasti u Srbiji

JEREMIĆ ZA K-013: Bojkot sistema najbrži put za promenu vlasti u Srbiji

Predsednik Narodne stranke i jedan od lidera Saveza za Srbiju Vuk Jeremić započeo je u Pančevu kampanju za bojkot izbora u Srbiji.

Jeremić je u ekskluzivnom intervjuu za portal K-013 Online rekao da bojkot apsolutno nema alternativu na putu ka promeni vlasti u dogledno vreme, i da je to borba koja će dovesti do fer i slobodnih izbora, koje će režim predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića izgubiti.

Narod se polako ponovo vraća na proteste u Beogradu, očekujete li obnavljanje protesta i po ostalim gradovima i po čemu bi se oni razlikovali i bili uspešniji?

Mislim da će ova odluka o bojkotu sistema za koju se nadam da će biti jedinstvena imati poseban efekat na ukupan moral, na očekivanja na nade građana i da će se to reflektovati na proteste. Ne bih da prejudiciram ni sa datumima ni sa brojevma, ali mislim da će politička temperatura u Srbiji sasvim sigurno nastaviti da raste između današnjeg dana i datuma kada režim bude održao to što naziva izborima. U toj povećanoj temperaturi desiće se nešto. Desiće se stvari ne samo u Beogradu nego i širom Srbije i biće to veoma teško planirati a neće biti lako time ni upravljati. Ali će se sasvim sigurno desiti, jer ovako više ne može. Narodu je dojadilo što će svakim danom biti sve očigednije.

Bili ste predsednik Skupštine UN i drugi u trci za Generalnog sekretara UN, poznato je da imate veliki ugled u svetu, može li to na neki način pomoći opoziciji, pored skretanja pažnje bojkotom, da ispunite zahteve za koje se zalažete?

Vrlo je teško zamisliti da do promena na našim prostorima dođe potpuno van međunarodnog konteksta. Vrlo retko je u istoriji na našim prostorima dolazilo do bitnih političkih promena bez da je to bio uključen jedan a često i više međunarodnih faktora. Danas je situacija takva da, nažalost, Aleksandar Vučić ima dosta čvrstu podršku jednog značajnog broja međunarodnih aktera. To pre svega zbog toga što se od njega očekuje da ispuni obećanje koje je dao a to je praktično prizna nezavisnost Kosova, koje ne može biti priznato na bilo koji drugi način osim aktom srpske vlasti. Dakle, cela propaganda koju možete po medijima da slušate da je to za neko drugi kriv, da oni eto pokušavaju da spasu nešto što se da spasiti itd.. to su sve prosto neistine.

Kosovo ne može formalizovati svoju nezavisnost na drugi način osim potpisom Srbije. Jedini Srbin koji je ikada o tome razmišljao pa čak i takvo obećanje dao međunarodnom faktoru je Aleksandar Vučić. Sad oni od njega očekuju da on to i uradi jer ih već 7 godina zavlači. Da podsetim, on je na vlast došao dajući takvo obećanje i zbog toga, nažalost, on ima ovoga trenutka jako veliku podršku.

Ja mislim da mi treba da učinimo apsolutno sve što je u našoj moći da mu otežamo da stavi potpis na taj papir. Ne samo što bi to bilo duboko pogrešno, istorijski tragično, beskrajno amoralno, neprihvajivo na svaki vrednosni i drugi način već i zato što to njegovo nepotpisivanje direktno vodi u promene u međunarodnoj konstalaciji u kojoj on u ovom trenutku uživa čvrstu podršku. Mi moramo prvo učiniti to da prestanu toliko da ga podržavaju, ne bi li postalo moguće napraviti neke promene. Na tome smo do sada radili i nastavićemo da radimo. Ja ću svo svoje znanje i diplomatsko delovanje tome posvetiti.

Narodnu stranku očekuje stranačka Skupština 3. novembra. Kako ste zadovoljni radom i razvijanjem stranke u prvih 2 godine koliko postojite i šta vaši glasači mogu da očekuju od Narodne stranke u budućnosti?

Mislim da je u poslednje dve godine napravljen podvig. Napraviti u ovakvim okolonostima u Srbiji političku organizaciju od nule, u uslovima u kojima dominira strah, pritisci, ucene to nije nije bio mali posao. Kroz ogroman rad na terenu, uspeli smo da formiramo preko 100 teritorijalnih funkcionalnih jedinica stranke za šta treba svima kojima su na to radili odati jedno veliko poštovanje. Tu ne mislim samo na rukovodstvo. Tu mislim na sve one koji su se odlučili da postanu deo jednog novog političkog početka u Srbiji, vrednosno drugačijeg, ideološki jasno definisanog sa konkretnim programom. Mi smo jedna od retkih političkih organizacija u Srbiji koja ima svoju ideologiju i koja se svog programa pridržava. Program menjamo prema novonastaim potrebama i okolnostima u Srbiji.

Konkretne stvari koje ćemo na stranačkoj skupštini 3. novembra predložiti kao nove elemente programa Narodne stranke su vezane za saranju sa dijasporom. Verujemo da se Srbija može podignuti iz pepela u kojem se trenutno nalazi samo kroz angažovanje biološkog, finansijskog, poslovnog i svakog drugog kapaciteta onih koji danas nažalost žive van granica naše zemlje. Dakle, nova politika koja će omogućiti povratak i novo angažovanje dijaspore u izgradnji zemlje biće jedan od najvažnijih programskih tačaka.

Narodna stranka je stranka koja veruje da je privatno preduzetništvo kao i poljoprivreda moraju biti okosnice ekonosmkog života naše zemlje. Ekonomski program i mere za podsticaj srpskog domaćeg preduzetništva biće važan dokument predstavljen na stranačkoj Skupštini. To isto važi i za poljoprivredu jer se našim poljoprivrednicima čini apsolutno sve da se oteža umesto da im se pomogne. Kapacitet da proizvodimo hranu ne samo za sebe je jedna od važnijih i bitnijih stvari koje nam je Bog dao a koje mi ne iskorišćavamo.

Četvrta važna tačka biće program za kultutru odnosno za obnovu kulture koja se zaista vuče po prašini. Kulturna matrica u Srbiji je postavljena tako da njom dominiraju Farme, Parovi, Zadruge, Pink kao takav. Plan i program Narodne stranke za obnovu srpske kulture i praktično sa njom negovane nacionalnog identiteta na način koji će omogućiti da i u narednih 100 godina budemo svesni toga ko smo, kakvi su nam koreni, čemu pripadamo.

Pančevački odbor Narodne stranke postoji više od godinu dana, kako ocenjujete dosadašnji rad ovdašnjeg odbora i lokalnog Saveza za Srbiju?

Moram da prizanam da je meni Pančevo jedan od omiljenih odbora. Dosta često ga posećujem. Ne samo zato što je blizu Beograda, već stvarno misim da smo napravili izvanrednu ekipu koja ima veliki domet. Drago mi je što čujem da blisko i dobro sarađuju sa kolegama iz Saveza za Srbiju što je jedan veliki plus. Članovi odbora Narodne stranke u Pančevu su spoj mladosti i iskustva, pristojan, školovan i obrazovan svet. Oni su lice Narodne stranke baš onakvo kakvo bih ja voleo da bude širom naše zemlje. Zato volim da dođem u Pančevo i svaki put dosta toga korisnog i pametnog čujem od njih.

(K-013)

Tags: , ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.