Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koji su uslovi za masovnu legalizaciju objekata u Srbiji? - | K-013 Portal

Koji su uslovi za masovnu legalizaciju objekata u Srbiji?

legalizacija objekata, srbija

Ustavni sud utvrdio je da je zakonska odredba, kojom je propisano da će legalizacija objekata biti odbijena ako se on ne ozakoni za pet godina, neustavana. Rešenje tog problema stručnjaci vide u masovnoj legalizaciji nelegalnih objekata, čiji se broj meri milionima.

To je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla Jasmina Radovanović iz Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako se podseća, nelegalna gradnja posle 2015. godine i dalje se smatra krivičnim delom.

Sa druge strane, u Srbiji je oko dva miliona nelegalnih objekata, mada tu brojku kako dodaje treba uzeti sa rezervom iz razloga što satelitski snimci pokazuju kako u katastar nije upisano oko pet miliona objekata, o čemu je i Nova ekonomija nedavno pisala.

Jasmina Radovanović, šefica Jedinice za imovinu i investicije u NALED-u, smatra da je potrebno da se sprovede masovna legalizacija objekata.

Ona ističe da u Srbiji ima oko dva miliona slučajeva nelegalne gradnje. Međutim, satelitski snimci pokazuje da postoji pet miliona neupisanih objekata.

U svakom slučaju, država mora da nađe model da se sprovede masovna legalizacija, smatraju kako u NALED-u, tako i u Republičkom geodetskom zavodu.

„Potrebno je da se digitalizuje postupak ozakonjenja, da se sprovede uvezivanje nadležnih organa i građana koji podnose zahteve i da se obavi kategorizacija predmeta“, smatra Radovanović.

Predstavnica NALED-a navodi i kako moraju da se razlikuju slučajevi kada je neko gradio na svom zemljištu, tuđem ili javnom, kao i da li je reč o nadgradnji, pomoćnim objektima ili gradnji glavnog objekta.

„Pošto je reč o velikom broju objekata, mora se naći model da se reši veliki broj predmeta, tako što će se slični po jednostavnijem postupku legalizovati, a oni koji iskaču iz modela treba pojedinačno da se rešavaju“, dodala je Jasmina Radovanović.

Postoje i slučajevi kada su se ljudi bez prethodnog saznanja uselili u stanove zgrade koja je nelegalna. U NALED-u smatraju da treba da se omogući vlasnicima stana da pokrenu postupak ozakonjenja svoje stambene jedinice.

„Nekad treba razlikovati situacije kada neko reševa socijalno pitanje od onoga ko hoće da stekne nelegalnu imovinsku korist“, rekao je Radovanović.

Poručuje i da pitanje ozakonjenja mora da se izmesti sa lokalnog na republički nivo, a ključ je u digitalizaciji.

„Digitalizacija ne samo da ubrzava proces, već smanjuje zloupotrebe. Treba uvezati državne organe i građane preko e-servisa, kako bi mogli elektronski da podnose zahteve“, rekla je Jasmina Radovanović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS