Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Koliko će grejanje koštati ove sezone? - | K-013 Portal

Koliko će grejanje koštati ove sezone?

Koliko će grejanje koštati ove sezone?

Građani koji koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas ili lož ulje će izdvojiti najviše novca za grejanje tokom ove zime, u proseku između 120 i 128 hiljada po stambenoj jedinici od 60 kvadrata, saopštila je Agencija za energetiku Srbije.

To državno telo procenjuje da se za dogrevanje prostora na 20 stepeni Celzijusa tokom 16 sati i tokom 180 dana grejne sezone bolje prolaziti ljudi koji se reju termoakumulacionim pećima, ali samo u slučaju da koriste jeftiniju, noćnu tarifu. U tom slučaju bi za grejanje izdvajali oko 48.000 dinara, ali bi se račun uvećao za 44% u slučaju da se preko dana dogrevaju dva sata.

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko 60.000, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone treba izdvojiti 42.000 dinara, a nešto viši su troškovi grejanja na ugalj (48 do 52 hiljade dinara).

Najniže troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 4.650 dinara po kubiku) i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebna 38.3 hiljada dinara za sezonu. Značajno veće troškove, oko 62.000 , imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo i imaju peći niže efikasnosti.

Agencija napominje da navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije i dodaje da su cene lož ulja za u odnosu na prethodnu sezonu niži oko 18% i propan butan gasa za 5%, a da ostale cene nisu bitno promenjene.

(BIZLife)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.