Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website MALO DOBIJEŠ, MALO VIŠE DAŠ: Struja za domaćinstva poskupljuje 3,9 odsto - | K-013 Portal

MALO DOBIJEŠ, MALO VIŠE DAŠ: Struja za domaćinstva poskupljuje 3,9 odsto

MALO DOBIJEŠ, MALO VIŠE DAŠ: Struja za domaćinstva poskupljuje 3,9 odsto

Od 1. decembra struja za domaćinstva u Srbiji biće skuplja 3,9 odsto, potvrdio je ministar energetike Aleksandar Antić ocenjujući da se to neće značajno odraziti na kućne budžete i grejanje.

„Mi smo zaista dugo vagali i odlučili da to povećanje bude minimalno. Postoje sva opravdanja (za poskupljenje) i to je ispod zahteva opravdanih troškova energetskih kompanija", kazao je Antić i dodao da će i sa novom cenom Srbija biti sa najnižom cenom električne energije u Evropi i EU.

Kako je rekao, Srbija ima 7,2 odsto nižu cenu nego Severna Makedonija, 18,9 odsto nižu cenu nego Bugarska, 24 odsto nižu nego u Albaniji, 35,8 odsto nižu cenu od Bugarske, u poređenju sa Crnom Gorom cena struje u Srbiji je 40,6 odsto niža, od Hrvatske 70,97 procenata, a od Slovenije 122 odsto.

Podsećamo, Međunarodni monetarni fond (MMF) je pre nekoliko dana, nakon završetka svoje posete Srbiji, ocenio da je revizija cene struje neophodna "kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova”, čime su još jednom ponovili svoj zahtev za uvećanjem cene električne energije.

Predstavnici MMF-a prilikom svake posete Srbiji između ostalog traže i povećanje cene struje, barem u nivou sa inflacijom, ali i depolitizaciju EPS-a i energetske politike.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.