Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Mihajlović: Pruga od Novog Sada do Beograda biće gotova i pre kraja 2021. - | K-013 Portal

Mihajlović: Pruga od Novog Sada do Beograda biće gotova i pre kraja 2021.

Srbija voz, pruga Beograd Novi Sad

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će izgradnja deonice brze pruge od Novog Sada do Beograda biti završena i pre kraja 2021. godine.

"Znamo u kakvom su stanju ranije bile naše pruge, a dosta posla je još pred nama iako smo u prethodne četiri godine obnovili više od 500 kilometara pruga. Takođe, razgovaramo i o nabavci vozova za tu prugu", rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.Dodaje da je važno što je kroz ovaj projekat Srbija u saradnji sa kineskim i ruskim kompanijama dobila novo znanje i nove tehnologije, jer srpski inženjeri nisu nikad pre projektovali prugu za brzine od 200 kilometara na čas.

"Sa projektima koje realizujemo, naša železnica izgledaće potpuno drugačije. Ove godine radiće se i projektno-tehnička dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, čime se pripremamo da iduće godine otpočnemo radove i da i na toj pruzi vozovi mogu da idu prosečnom brzinom od 100 do 110 kilometara na sat", rekla je Mihajlovićeva.

Pruga se gradi za mešoviti putnički i teretni saobraćaj, biće elektrificirana i projektovana za brzine do 200 kilometara na čas.Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obilaska gradilišta na deonici pruge Stara Pazova - Novi Sad, gde se grade tunel i vijadukt "Čortanovci" pre nekoliko dana najavio da će se nakon završetka radova od centra Novog Sada do centra Beograda stizati za pola sata.

Vijadukt "Čortanovci" dužine je tri kilometra i nalazi se na izlazu iz tunela na mestu gde se brdovit teren spušta u ravnicu. Nosiće ga 58 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.

Projеkat sе finansira iz ruskog krеdita za modеrnizaciju srpskih žеlеznica. Vrеdnost posla jе 337,6 miliona dolara.

(021rs)

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.