Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Ministar rada: Obavezan jedan slobodan dan, o nedelji da se dogovore radnici i poslodavci - | K-013 Portal

Ministar rada: Obavezan jedan slobodan dan, o nedelji da se dogovore radnici i poslodavci

Ministar rada: Obavezan jedan slobodan dan, o nedelji da se dogovore radnici i poslodavci

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da "Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama".

On je rekao da je poslodavac, prema Zakonu o radu, dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.



Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da "sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU".

Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da "to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade".

Prema rečima potpredsednika Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duška Vukovića, anketa tog sindikata pokazala je da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

"Ni u razvijenijim zemljama od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici", naveo je Vuković. Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno zbog toga što rad nedeljom nije regulisan.



Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković smatra da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

"Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova", rekao je Stojiljković.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.